AnukatariinaSolonen

Valtionyhtiöt

Hallitus ryhtyy sijoittajaksi: 2,5 miljardia valtionrahaa yrityksiin.

Sipilän hallitus uskoo ilmeisesti tietävänsä yksityisiä toimijoita paremmin kuinka yrityksiä kehitetään. Se aikoo perustaa yrityksiä tai sijoittaa olemassaoleviin yrityksiin ainakin 2,5 miljardia euroa perustamansa valtion kehitysyhtiön Vaken kautta. Rahat saadaan myymällä valtionyhtiöiden kuten Nesteen, Postin ja Kemijoki Oy:n osakkeita.

Uusi Veikkaus koheltaa ja säätää pelaajien rahoilla

Veikkaus pisti vuodenvaihteessa hynttyyt yhteen raha-automaateista pääasiassa vastanneen RAYn ja hevosurheilusta vastanneen Toton kanssa. Helmikuussa piti yhdistää nettipokeri Itävallan vastaavan pelimonopolin kanssa, mutta eihän siitä taas ole mitään tullut.

Suomen vientiteollisuuden mullistukset ennen ja nyt

Tarkastelen alla vientiämme vuosikymmenten saatossa. Ydinsanoma on, että isonkin tehtaan on tullut toimia vuosikymmeniä, jotta se on noussut merkittäväksi viejäksi. Ilman valtiota Suomen vienti olisi haamu nykyisestään.

 

Vastaus valtion kehitysyhtiötä koskevaa keskusteluun

Uusi  Suomi oli toissapäivänä kirjoittamani Valtion Kehitysyhtiö Vake Oy:tä koskevan blogikirjoituksen
pohjalta haastatellut Vake Oy:n asioista valtionneuvoston kanslian omistajaohjausosastolla vastaavaa virkamiestä, finanssineuvos Jarmo Kilpeläistä.

Yle: Ovatko johtajien palkat karanneet lapasesta?

Johtajien palkkaus erityisesti julkisomisteisissa yhtiöissä on herättänyt tunteita jo pitkään. Harvat pystyvät ymmärtämään sitä, kuinka johtajien tienestit voivat alituiseen kasvaa, vaikka samaan aikaan on painotettu palkkamalttia ja työntekijöiden palkkoja halutaan jopa laskea entisestään. Ylen aamu-tv:ssä keskusteltiin tänään siitä, paljonko toimitusjohtajalle kannattaa maksaa ja ovatko palkat enää edes kohtuullisia.

Valtion omaisuuden myynneillä pohjustetaan liittovaltiota

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin toimet ovat saaneet kovaa kritiikkiä hänen koko hallituksessa olonsa ajan, ja ansaitusti. Nyt hänen toimintansa laillisuus aiotaan selvittää perustuslakivaliokunnassa.

Berner kuuluu epäilemättä niihin ministereihin, jotka muistuttavat maahanmuuttoministerinä pahasti epäonnistunutta Astrid Thorsia. Hänen halunsa kaupustella valtion omaisuutta tuo etsimättä mieleen kaiken sen, mitä on sanottu lypsävien lehmien lopettamisesta.

Rahaa tovereiden firmoille

Hallitus julkaisi eilen Juha Sipilän johdolla valtion omistajaohjausta koskevia linjauksia. Linjauksissa ei ole mitään järisyttävää, eikä suuria muutoksia ole tulossa. Keskustajohtoinen hallitus haluaa edelleen, että valtio on Suomessa merkittävä sijoittaja ja omistaja, vaikka tämä tunnetusti karkottaa tehokkaasti markkinaehtoisen rahan. Joitain omistuksia hallitus on valmis keventämään, mutta rahat on suunniteltu sijoitettavan takaisin poliitikkojen suosimiin yrityksiin.

Ylen puolueeton asiantuntijakatras - "Historia ei saa selittää tulevaisuutta"

Keskustelu pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtamasta valtion omistajapolitiikan uudistamisesta on käynyt tänään kiivaana. Kortensa kekoon kantoi myös Yleisradio, jonka studiossa  asioita puitiin hyvässä yhteishengessä. YLEn paikalle haalimat puolueettomat asiantuntijat näkevät valtion nykyisen vahvan roolin olevan jäänne menneisyydestä. Historian ei tulisi antaa selittää tulevaisuutta, he hokevat kuin yhteen ääneen.

Valtionyhtiöiden pomojen huippupalkat saavat ihmiset voimaan pahoin

Suomalaisjohtajien huippupalkat ovat pakottaneet kansalaisaktivistit reagoimaan. Kadunmiesten keskuudessa puheet alkavat olemaan luonteeltaan lähes yhtä riehakkaita kuin vuoden 1789 Ranskassa, jossa kirvestä ei paljoa ujosteltu eikä köyttäkään varsinaisesti säästelty.

Kepu siirtää 200.000 kuntaintyöntekijää SOTE YHTIÖIHIN...

Joista tulee ns. vapaata riistaa, ja jotka voidaan siis jatkossa irtisanoa, kun palvelut tullaan ostamaan valtionyhtiöiden nimissä yksityisiltä yhtiöiltä, veroparatiiseista...

Tämä on mielenkiintoista...!

No, hyvää siinä on se että näin teknisesti ottaen julkinen sektori karsiutuu RAJUSTI!

Ja ainakin tilastot taas paranevat kun julkisen noin 200.000 työntekijää siirtyy valtionyhtiöön, eli saadaan taas lisää "piilojulkista sektoria", jota Suomessa on jo muutenkin enemmän kuin missään muussa länsimaassa maailmassa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä