AnukatariinaSolonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Maavero

Kenelle maan arvonnousu kuuluu?

Suomen perustuslakiin on kirjattu omaisuudensuojasta näin:

"15 §

Omaisuuden suoja

Jokaisen omaisuus on turvattu.

Omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan säädetään lailla."

Kuntavaalit Helsingissä osa 3: Tontinvuokraa vai kiinteistöveroa?

Tontinvuokran roimat korotukset nostavat tuhansien helsinkiläisten asumiskuluja (HS 13.2.2017), Helsingin virkamiehet keksivät, miten voi romuttaa asuntojen arvot (TE 15.2.2017) on kaksipiippuinen juttu - toisaalta kaupungin pitäisi vuosikymmenien aikana nostaa tontinvuokransa markkinahintojen tasolle, mutta tämä ei saa johtaa Talouselämän kuvaamaan markkinahäiriöön.

3 perustulokeskustelun kannalta olennaisinta pointtia

Perustulosta puhutaan usein kokonaisvaltaisena ratkaisuna ja melkein ”ihmelääkkeenä” moniin sosiaalisiin ongelmiin sekä turhaan byrokratiaan. Se on kuitenkin parhaimmillaankin vain yksi työkalu, jolla rakentaa kannustava ja reilu verotusjärjestelmä sekä tehokkaat työmarkkinat.

Seuraavat kysymykset/huomiot ovat mielestäni perustulokeskustelun kannalta olennaisimpia.

1. Millä se kustannetaan?

Akateeminen taloustiede unohtaa, minä en – tulonjakokysymystä siis

Tulo- ja varallisuuserojen taklaaminen kestävästi ja reilusti on paljon helpompaa, kun pilkotaan kustannukset osiin: työhön, riskiin, ajoitukseen, luonnonresursseihin ja etuoikeuksiin.

Jani Kaaro kirjoitti joulun alla kolumnissaan varallisuuden polarisoitumisen uhasta ja siitä miten taloustiede on unohtanut tulonjakokysymyksen:

Maa eli sijainti – monien monopolien äiti

Miten markkinatalouden keskeisin ongelma on poljettu pois julkisesta keskustelussa, ja miten omistusasumis(eli asuntovelkavankeus-)paradigmammekin on vain tämän ongelman oireidenhoitokeino, joka vain pahentaa ongelmaa ja tekee tehokkaimmasta ratkaisusta poliittisesti vielä vaikeamman. Sekä miten tästä lock-in-tilanteesta päästään yli näkemällä kokonaisuus (ja ymmärtämällä vähän korkoja ja diskonttausta).

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä