AnukatariinaSolonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Libya

Ihmissalakuljetus ei lopu ilman väkivaltaa

Libyan rannikkovartiosto pelasti viime sunnuntaina lähes 1000 afrikkalaista siirtolaista, jotka olivat matkalla Eurooppaan puhallettavilla kumiveneillä. Libyaan ihmissalakuljettajien toimesta tuodut afrikkalaiset eivät pakene sotaa tai nälkää, vaan ovat matkalla Eurooppaan ainoastaan paremman elämän toivossa. Toiveet ovat ylimitoitettuja ja moni on maksanut vaarallisesta matkasta koko omaisuutensa.

ILO:n 106. yleiskokous (osa 10)

C138 – työhön pääsemiseksi vaadittava vähimmäisikä &
C182 – lapsityön pahimpien muotojen kieltäminen ja välittömät toimet niiden poistamiseksi

Ihmisistä kaikkein haavoittuvimpia ovat ne, jotka eivät kykene puolustautumaan, tai ovat liian heikkoja vaatimaan oikeuksia itselleen. Seuraavaksi kirjoitan lapsityövoiman hyväksikäytöstä. Niputan neljä maata yhteen, koska kaikissa näissä tapauksissa on niin paljon samankaltaisuuksia. Oireiden ollessa samanlaisia, pitäisi myös lääkkeiden olla samanlaisia.

 

 

EU ja media vaihtavat pakolaisuuden siirtolaisuuteen

 Media ja poliitikot vaikuttavat mielikuvien avulla, joilla asiat saadaan näyttämään joko hyväksyttäviltä tai kielteisiltä. Tähän saakka EU ja media ovat puhuneet Syyriasta ja Libyasta tulevasta pakolaisuudesta. EU:n Maltan kokouksen uutisoinnissa EU-johtajat mukaan lukien Sipilä puhuivat systemaattisesti Libyasta tulevasta laittomien siirtolaisten hallintakeinoista.

Siirtolaiskriisi ei ratkea nykyisillä lääkkeillä

EU:n Välimerioperaation painopiste on tällä hetkellä Libyan rannikon välittömässä läheisyydessä, josta viranomaiset ja vapaaehtoisjärjestöt kuljettavat ihmissalakuljettajien uhreina olevia laittomia siirtolaisia Italiaan ja Maltalle. Nämä siirtolaiset eivät ole pääosiltaan kansainvälisen suojelun tarpeessa. Tilanne on kestämätön ja hyvää tarkoittavalla sekä jalolla operaatiolla on ainoastaan edistetty niitä ilmiöitä, joita sillä on haluttu torjua. Tarvitaan uudenlaisia keinoja.

Syyrialaisia ei auteta Välimerellä

Meillä lienee lähes kaikilla syvä yksimielisyys siitä, että Syyrian kansaa tulee auttaa sen sanoinkuvaamattomien kärsimysten keskellä. Valitettavasti meillä on kuitenkin luotu väärää mielikuvaa siitä, että syyrialaisia autettaisiin nimenomaan Välimerellä. Todellisuus on kuitenkin jotain aivan muuta.

Pakolaiskriisin ratkaisu ei tapahtune Libyassa

Helsingin Sanomat pääkirjoittaa tänään otsikolla "Operaatio Libyassa on jälleen edessä": http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1458362360017. Voi olla, että kesällä keskustellaan uudesta liittouman sotilasoperaatiosta Libyaan, jos pakolaisvirta kääntyy viime kesäiseen tapaan Libyan-Italian reitille. En löisi kuitenkaan vielä vetoa "liittouman" joukoista Libyassa:

Kevät toi, kevät toi … venepakolaisen

Ei tästä aiheesta pääse näköjään millään. No ei se mitään.

Samalla kun EU – huippukokouksineen koittaa vihdoin ja viimein saada jotain tolkkua Turkki – Kreikka rajalle, rajoittaa ja kontroilloida ns. Balkanin reitin asylym – matkaajien virtaa, venekansa on jo kokoontunut kevättä odottamaan Libyaan. Ei yksi eikä kaksi vaan 200 000 henkeä.

Venäjä, Länsi - ja pieni Suomi

Venäjä, Länsi -  ja pieni Suomi

*

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili Suomessa toissa viikolla, osallistuen Barentsin alueen arktisen neuvoston kokoukseen.  Ulkoministeri Soini luovutti Suomen puolesta kokouksen puheenjohtajan nuijan Lavroville.  Ulkoministerien tapaamiseen liittyy näkökohtia – muitakin kuin vain sinunkauppojen tekeminen, mitä sitäkään ei voi väheksyä, joihin kannattaa näin jälkikäteenkin vielä palata.

*

Avoin kirje Timo Soinille

Julkisuuteen saatetun EU-ministerivaliokunnan vaikeaselkoisen tiedotteen mukaan Suomi on taipumassa hyväksymään komission ehdottaman turvapaikanhakijoiden pakkokiintiöinnin. Välimeren alueen maahanmuutto-ongelmaa näyttää käsitellyn vain sisäasiainministeriön esittelystä ja vain pakkokiintiöinnin osalta.

Sinun kieltäsi käyttäen voisi sanoa, että homma on menossa ”perse edellä puuhun”.

Komissio on harhateillä

Eilisessä Financial Times -lehdessä kerrottiin, että Libyassa tuhannet Eurooppaan pyrkineet elävät kurjissa oloissa maan 22 pidätyskeskuksessa. Ne ovat itse asiassa vankiloita niille, jotka odottavat maasta poistamista.

Viime viikolla samassa lehdessä kerrottiin, että libyalaiset rajavartijat yrittävät Italian pyynnöstä ja painostuksesta estää salakuljetusveneitä lähtemässä yli Välimeren. He valittivat, että heillä on käytössään vain kumiveneitä, kun Nato tuhosi pommituksillaan heidän laivansa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä