AnukatariinaSolonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Lakiesitys

Hyväntahtoinen lammaslauma

Mietitään, että mitähän nuokin meistä ajattelee, katsellaan aidan toisella puolen pyöriviä toisia lampaita, hevosia, norsuja, hyeenoja, susia, karhuja, maakotkia, haukkoja ja korppikotkia. Ollaan tosi iloisia, jos joku käy syömässä heiniä vähemmäksi, kun sitä täällä aidan toisella puolen piisaa, ollaan joskus vähän yllättyneitä ja iloisia, että vasta kehittymässä oleva karitsa kelpaa taivaalla liitäville linnuille. Mietitään, että mitähän ne muut nyt meistä ajattelevat, jos joku lammas leikilläänkään pukeutuu aidan sisällä sudeksi.

Tasa-arvotoiminnan symmetria

Kenen hallussa on kansallinen tasa-arvovaikuttaminen? Onko tasa-arvon kehittäminen molempien sukupuolten yhteinen tavoite? Toteutuuko tämä kirkas ajatus käytännössä? Keskustelu on varsin yksinapaista, sillä suhteessa lukuisten naisjärjestöjen näkyvään vaikuttamistyöhön, ovat miesnäkökulman ajatukset jääneet vähälle huomiolle.

Oppositio on tervetullut vauhdittamaan, ei jarruttamaan sote-uudistusta

Opposition ajatus palata sote-uudistuksen lähtöruutuun ja parlamentaariseen valmisteluun, on tyrmättävä. Olisi todella kylmää kyytiä sanoa uudistusta odottaville suomalaisille, että uudistusta ei vieläkään tule, vaan aloitamme asian valmistelun taas kerran uudestaan. Tämä olisi täysin vastuutonta. Sen sijaan on tärkeää, että oppositiopuolueet kertovat avoimesti ja aktiivisesti parannusehdotuksena lausuntokierroksella oleviin sote-uudistuksen lakiesityksiin.

Suora demokratia ja kolikon kääntöpuoli

Kansalaisaloite "aidosta avioliitosta", eli edellisen eduskunnan hyväksymän sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta jo reilusti ennen kuin uuden lain on määrä astua voimaan pistää mietityttämään jopa kohtalaisen vannoutunutta suoran demokratian kannattajaa. Ei niinkään käsiteltävänä olevan ikuisuuskysymyksen vaan koko kansalaisaloitelain ja -mahdollisuuden vuoksi.

Antaa kaikkien kukkien kukkia vaan - vetoomus maatiaislajien puolesta

Toukokuussa 2013 Euroopan komissio hahmotteli lakiesityksen Euroopan siemenmarkkinoiden yhtenäistämiseksi. Lakiesitys ei suosi geneettistä monimuotisuutta, maanviljelijöiden oikeuksia eikä pienten tai luomutuottajien etuja. Esitys oli tehty siementeollisuuden tarpeisiin ja sellaisenaan se ajaisi maanviljelijät teollistamaan oman toimintansa. Kyse on siemenvalikoimien rekisteröimisestä EU:n viralliseen luetteloon. Voisiko maanviljelijä siis harjoittaa enää laillista siemenkauppaa vai ei ilman rekisteröitymistä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä