AnukatariinaSolonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Afrikan väestökehitys

Afrikan tulevaisuus huumeiden varjossa

Huumeiden käytöstä on tullut Afrikan pahimpia ongelmia – aivan kuin ongelmia ei maanosassa olisi jo muutenkin yllin kyllin. Afrikan väkirikkaimmassa maassa Nigeriassa huumeiden käyttö on jo räjähtänyt käsiin. Erityisesti nuoret, joissa on tulevaisuus käyttävät huumeita ja raskaana olevilla naisillakin käyttö on yleistä. Ylen Perjantai-dokkarissa esitellään Nigerian tilannetta. Erään haastatellun mukaan naisistakin jopa viidennes saattaa käyttää aineita ja raskaana olevia huumeiden käyttäjiä näkee helposti kaduilla.

Säilyykö hyvinvointiyhteiskunta väestönvaihdoksessa?

Säilyisikö Suomen hyvinvointi ja yhteiskunta ennallaan, jos kuvittelemme, että suomalaiset vaihdettaisiin valtaosin eteläisen, kovimman väestöpaineen maanosan asukkaisiin? Väestönvaihdos tapahtuisi monien sukupolvien aikana, jolloin on aikaa kotoutua. Maamme päättäjät ajattelevat, että ihmiset ovat ihmisiä, joten kyllä näin voimme turvallisesti uskoa.

Suomi näyttää esimerkkiä ilmastoasioissa muille

Suomalaiset kuvittelevat olevansa helposti etevämpiä neuvomaan muita esim. metsänhoidossa tai ilmastoasioissa. Totuus on, että satumme asumaan sellaisella leveysasteella ja vyöhykkeellä, missä puu kasvaa ja olemme harvaanasuttu kansa, joten ilmasto on verrattain puhdasta, saamme harvoin Keski-Euroopan saasteita tänne?

Ilmastoasioissa taas ruoskimme itseämme vertaamalla itseämme Ruotsiin. Totuus on, että Ruotsilla on hurjasti enemmän päästötöntä vesivoimaa käytössä.

Afrikan väestöräjähdys hallintaan lapsettomuusrahaa maksamalla?

Hesarin juttu Sambian hallitsemattomasta väestöräjähdyksestä oli karmeaa luettavaa. Sambia ei ole minkäänlainen afrikkalainen erityistapaus, vaan maanosan ylikansoittuminen on jo pitkään tunnettu sitkeä ongelmavyyhti, jonka traagiset vaikutukset osuvat pahiten tietysti itse Afrikkaan.

Kyllä suomenafrikkalainen tietää: ei koko manner tänne mahdu

Viime aikoina Afrikasta Eurooppaan suuntautuva muuttoliike on puhuttanut niin Ylen Ykkösaamussa kuin Osmo Soininvaaran blogissa.

Tulijoiden määrä kasvaa alati kiihtyvää vauhtia eikä loppua virralle näy. Totta myös on, ettei tänne paeta enää pelkästään sodan tai nälänhädän kaltaisten humanitaaristen kriisien jaloista.

Kiina näyttää mallia Afrikan kehitysavulle

Kiina näyttää "lännelle", että kehitysapu voidaan tehdä myös aivan toisella tavalla.....järkevästi.

Kiinan rooli kasvaa koko ajan Afrikassa ja (toisin kuin mistä länsimaisessa kehitysavussa on kyse) Kiina pyrkii kehittämään pitkäkestoisia kauppasuhteita, joissa keskeisinta on molemminpuolinen hyöty.

Afroeurooppalaisuuden syntyvaihe?

Olemme jo pitkään tottuneet puhumaan afroamerikkalaisista ja on kerrassaan hieno, että Yhdysvaltain nykyinen presidenttikin on sellainen. Lienee korkea aika tottua siihen, että lähitulevaisuudessa yhä enemmän afroeurooppalaisia elävät keskuudessamme.

Kortsuja ja koulutusta

Eläkkeelle jäänyt suurlähettiläs Matti Kääriäinen kertoi tänään Suomen 20-vuoden kehitysyhteistyöhankkeiden menneen hukkaan. Paavi Franciscus taas kertoi, ettei köyhissä maissa ihmisten tulisi lisääntyä kuin kanit. Näistä kahdesta tänään julkaistuista uutisesta muistui mieleen viiden vuoden takainen blogini, Kortsuja ja koulutusta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä