AnukatariinaSolonen

Ennakkotietoa hallitusohjelmasta: Ihmisoikeudet k-18...?

Hallitusohjelmasta on vuodettu tietona, että translaki tulisi jo aiemmin annetun ilmoituksen mukaisesti erottamaan juridisen ja lääketieteellisen prosessin. Tämän positiivisen uutisen päälle kaatuu kuitenkin synkkä varjo, jonka olisi toivonut neuvottelujen aikana hälvenevän: Juridinen muutos koskisi vain täysi-ikäisiä.

 

Translain kohdalla näyttää siltä, että ihmisoikeudet eivät kuulu alaikäisille. Jos juridinen ja lääketieteellinen muutos eriytetään, on periaatteessa hyvin yksinkertaista muuttaa ensin mainittu vastaamaan sukupuolikokemusta.  Alaikäisellä tämä pelkkä sosiaalinen transitio tarkoittaisi mahdollisuutta elää omaksi koettua elämää ja selkeyttää samalla, mitä se hänen kohdallaan tarkoittaa.

 

Tällä ei olisi mitään yhteyttä lääketieteellisen prosessin kanssa, jossa siinäkin kirurgiset toimenpiteet aloitetaan käytännössä juuri tuossa täysi-ikäisyyden kynnyksellä ja annetaan lääketieteen määrittää siihen littyvät tarpeet. Sopivasti tähän nähden on ilmestynyt kansainvälinen tautiluokitus ICD-11, jossa diagnoosit on päivitetty tämän päivän lääketieteellisen käsityksen mukaisesti: Sukupuoliristiriita on omana erillisenä tautiluokkana, eikä siis enää osana mielenterveyden häiriöitä. Tähän tautiluokkaan on sisällytetty myös ei-binääri sukupuoliristiriita, joka tunnetaan myös identiteettinä muunsukupuolinen. Tautiluokan pohjalta on mielekästä luoda kansalliset hoitokäytännöt, jotka korostavat kunkin hoidettavan yksilöllisiä tarpeita.  

 

Alaikäisten tilannetta ei yhtään helpota se, että transtutkimukset aloitetaan lakisääteisesti vasta nuorisopsykiatrian alueella, siis käytännössä aikaisintaan 13-vuotiaana. Koska tutkimukset kestävät keskimäärin vuosia, kehon muokkaus kokemusta vastaavaksi pääsee alkamaan niin myöhään, että keho on jo sukupuolittunut toiseen suuntaan.

 

Sekä sosiaalisen transition mahdollisuuden puute että tutkimusten liian myöhäinen aloittaminen ovat katastrofi translapselle: Mielenterveyden romahtaminen ja itsetuhoisuus ovat näistä syistä hälyttävän korkealla tasolla.

 

Mieleen tulee etsimättä, ovatko tämän asian päällä istuneet ihan oikeasti edes hahmottaneet, mitä ovat olleet vaatimassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (124 kommenttia)

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Muutama kriittinen näkemys juridisen sukupuolen vaihtamisesta:

Alaikäisissä ei ole mitenkään tavatonta kokea itsensä biologisesti vastakkaisen sukupuolen edustajaksi. Aika monella kehoristiriita katoaa murrosiässä tai sen jälkeen. Vaihtaisiko silloin sukupuoltaan vaihtanut takaisin alkuperäiseeen juridiseen sukupuoleen?

Luulisin transsukupuolisella kehoristiriidan olevan suurin ongelma, ei juridinen sukupuoli. Juridisen sukupuolen vaihtaminen ei muuta kehoristiriitaa mihinkään.

Helpoin ratkaisu ongelmaan olisi, että väestörekisteriin merkittävästä sukupuolesta luovuttaisiin kokonaan. Mihin sukupuolimerkintää edes tarvitaan? Ainoa syy merkintään olisi asevelvollisten löytäminen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Juridisen sukupuolen vaihtaminen ei muuta kehoristiriitaa mihinkään."

Kas kun alaikäinen VOI saada siihen kehoristiriitaan hoitoja (joskin nihkeästi), eli pienenä tytöksi määritelty voi jo alaikäisenä näyttää ja kuulostaa aivan tavalliselta teinipojalta, ja hänellä voi olla pojan nimikin. Tämä on lainsäätäjälle aivan ok - mutta jostain syystä tämä torsosuunnitelma pitää sitten sitä hallinnollista muutosta ihan kamalana.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

” Vaihtaisiko silloin sukupuoltaan vaihtanut takaisin alkuperäiseeen juridiseen sukupuoleen?”

Vaikka identiteetin ”palaaminen normaaliksi” onkin todellisuudessa väitettyä harvinaisempaa, vastaus on lyhyesti: Kyllä.

Teknisesti se olisi yhtä helppoa kuin ensimmäiselläkin kerralla, joskin jatkuvaa vekslausta on perusteltua rajoittaa. Jos vanhemmat tukevat lasta koko ajan, se on myös sosiaalisesti turvallista. Lapsi elää, nauttii ja ahdistuu juuri nyt, ei joskus tulevaisuudessa.

”Luulisin transsukupuolisella kehoristiriidan olevan suurin ongelma, ei juridinen sukupuoli. Juridisen sukupuolen vaihtaminen ei muuta kehoristiriitaa mihinkään.”

Kaikilla transsukupuolisilla on sukupuoliristiriita, kaikilla ei ole kehoristiriitaa. Sosiaalisen sukupuolen tunnustaminen on näistä kaikille olennaista.

”Helpoin ratkaisu ongelmaan olisi, että väestörekisteriin merkittävästä sukupuolesta luovuttaisiin kokonaan. Mihin sukupuolimerkintää edes tarvitaan? Ainoa syy merkintään olisi asevelvollisten löytäminen.”

Totta, juridisen sukupuolen lailliset vaikutukset vähenevät koko ajan ja ovat monin osin tarpeettomia. Ihmiselle oikeus elää oman sukupuolensa edustajana on kuitenkin tärkeää, varsinkin, kun hänelle sitä ei ole annettuna suotu.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kuinka monta ilman kehodysforiaa olevaa transsukupuolista transaktivisti Solonen tietää?
Nykylain aikana transdiagnoosin saanut voi vahvistaa sukupuolensa ilman transhoitoja, jos on hedelmättömyystodistus.
Ainakaan kukaan ei ole hakenut sterilointia transsukupuolisuuden perusteella.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #8

Transdiagnoosissa ei edellytä kehodysforiaa. Toisaalta kehon korjaus ei ole kaikille mahdollinen syystä tai toisesta jossain vaiheessa elämää. Sama koskee myös hedelmättömyyshoitoja, kaikille se ei ole oikea ratkaisu kaikissa elämäntilanteissa. Juridisen ja lääketieteellisen prosessin erottaminen auttaa näitä henkilöitä löytämään heille sopivia ratkaisuja - jos he siis ovat täysikäisiä.

Säämäki on tehnyt sosiaalisessa mediassa riittävän usein tiettäväksi, että kukaan ei ole hakenut täysin toiseen lainsäädäntöön perustuvaa ja toiseen elämäntilanteeseen tarkoitettua lääketieteellistä sterilointia. Yksi kerta tässä ketjussa on enemmän kuin riittävästi.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #9

Solonen ei vastannut suoraan kysymykseen.
Transsukupuolisuus ilman kehodysforiaa ja halua näyttää koetulta sukupuolelta on ilmeisesti todella harvinaista.
Jopa muunsukupuolisiksi itsensä kokevat pitivät meteliä, kun heidän transhoidot olivat tauolla.

Miten muka toiseen lainsäädäntöön ja elämäntilanteeseen.
Se kohta steriloimislaissa liittyy vahvasti translakiin.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #13

"Transsukupuolisuus ilman kehodysforiaa ja halua näyttää koetulta sukupuolelta on ilmeisesti todella harvinaista."

Mihinkäs tämä veikkaus perustuu? Ja miksi linkittää vain kehodysforia ja halu näyttää eri sukupuolelta kuin on määritelty?

Mun nähdäkseni vallankin monella dysforia on ennemmin sosiaalinen kuin kehollinen — voisi hieman mutkia oikoen sanoa vaikka, että heitä ei ahdistaisi autiolla saarella tai jos kaikki ihmiset kohtelisivat heitä tilanteessa kuin tilanteessa koetun sukupuolen mukaisesti. Silti suuri osa heistä tarvitsee korjaushoitoja, koska harva elää autiolla saarella ja suurin osa muista päättelee sukupuolen ulkonäön perusteella.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #16

Nimenomaan sukupuoleen suhtaudutaan ensisijaisesti ulkonäön perusteella.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #13

Sillä, onko se harvinaista, ei ole tässä merkitystä; olennaista on, että asiat voidaan tehdä kullekin itselleen mielekkäässä järjestyksessä. Muistutin vain siitä, että sukupuolidysforia on kaikille yhteinen transihmisyyttä määrittävä tekijä, ei kehodysforia.

Viimeksi mainittu taas voi olla esimerkiksi muunsukupuolisella tai olla olematta. Muunsukupuolisethan ovat mukana uudessa transdiagnoosissa osana sukupuolidysforiaa. Kuten totesin, lääketieteellisten hoitojen on oltava yksilökohtaisia: Jotkut tarvitsevat niitä ja monet muunsukupuolisista eivät. Se, että kaikkien heidän hoidot pantiin tauolle, onkin metelin arvoinen asia.

Steriloimislain perusteella tapahtuva sterilisaatio on ollut ilmeisesti Säämäen henkilökohtaisessa elämässä tärkeä asia. Transsukupuolisten lisääntymiskyvyttömyys syntyy käytännössä sivutuotteena eri toimenpidekokonaisuuden ja täysin eri lainsäädännön alaisuudessa: Sitä ohjaavat translaki ja sitä tarkentavat asetus ja lääketieteellistä hoitoa varten annetut määräykset. Transihmisille steriloimislain tarkoittama toimenpide ei ole käytännössä optio.

Tämä on lukuisat kerrat kerrottu Säämäelle. Tästä eteenpäin poistan tätä asiaa toistavat kommentit.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #21

Tämä oli hyvä kommentti:
Transaktivisti Anukatariina Solonen 2.6.2019:
"Transsukupuolisten lisääntymiskyvyttömyys syntyy käytännössä sivutuotteena eri toimenpidekokonaisuuden ja täysin eri lainsäädännön alaisuudessa: Sitä ohjaavat translaki ja sitä tarkentavat asetus ja lääketieteellistä hoitoa varten annetut määräykset. Transihmisille steriloimislain tarkoittama toimenpide ei ole käytännössä optio."

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ruotsissa eräät arvovaltaiset professorit, ensimmäisenä allekirjoittajana erittäin arvostettu autismin kirjon asiantuntija Christopher Gillberg, ovat maaliskuussa 2019 julkaisseet voimakkaan vetoomuksen lapsilla sukupuolen korjauksen nimissä tehtävää epäeettistä ihmiskoetta vastaan. Vetoomuksen mukaan sukupuolidysforiaa ilmoittavien lasten lukumäärä on lisääntynyt räjähdysmäisesti ja suuri tai mahdollisesti suurin osa heistä kuuluu neurobiologisen monimuotoisuuden, siis lääketieteellisesti autismin kirjon, piiriin. Kirjoittajien mukaan teini-ikäisten äkillinen sukupuolidysforia ei liity mitenkään aikuisten oikeuteen elää niin kuin haluavat.

”Antalet barn och unga som söker på grund av könsdysfori har plötsligt sedan 2015 ökat lavinartat. Under 2018 påbörjades utredning av könsdysfori hos fler än 500 barn i Sverige (jämfört med 2003 då det endast var fråga om ett tiotal barn).

Resultat av den extremt begränsade forskningen på området talar för att många, kanske majoriteten, av de barn det är fråga om (så kallad rapid onset/adolescent onset gender dysphoria) har autism, autismliknande tillstånd eller annan utvecklingsneurologisk problematik. Det finns mycket som talar för att könsdysfori som startar i sena barn- och ungdomsår inte alls är en isolerad fråga om könsidentitet utan en mera genomgripande ”vem är jag-problematik” relaterad till utvecklingsneurologiska/neuropsykiatriska problem, ätstörningar, depressioner och trauma hos unga.

3. Varför har frågan kommit att sammanblandas med de viktiga rättighetsfrågor som drivs av hbtq-rörelsen? ”Könsdysfori med plötslig tonårsdebut” har inget samband med rättigheter för vuxna att leva som de vill.

Christopher Gillberg
senior professor, överläkare
Eva Billstedt
professor, psykolog
Jovanna Dahlgren
professor, överläkare”
med flere
Svenska Dagbladet 14.3.2019, https://esvd.svd.se/svenskadagbladet/49923/article...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Ok, mutta tuohan ei liity lakimuutokseen mitenkään, koska laki ei ota kantaa hoitoihin...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Ei tosiaan liity lakimuutokseen.

Toisaalta tämän tekstin esittelemä ajatus perustuu käsitteeseen "rapid onset of gender dyphoria" ROGD. Se taas on saanut tiedemaailmassa kovasti kritiikkiä ja keskeiset asiantuntijat pitävät sitä epätieteellisenä:

" The term “Rapid Onset Gender Dysphoria (ROGD)” is not a medical
entity recognized by any major professional association, nor is it listed as a subtype or classification in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) or International Classification of Diseases (ICD)."

https://www.wpath.org/media/cms/Documents/Public%2...

Käytännössä käsitteen ovat keksineet lapsensa transsukupuolisuuteen negatiivisesti suhtautuneet vanhemmat, joita sitten samaa asennevammaa potevat tutkijat alkoivat jalostaa tieteellisen näköiseksi. Tutkittava asia sinällään on jo kauan tunnettu: Monella sukupuolidysforia ilmenee ensimmäistä kertaa murrosiässa ja toisaalta monessa tapauksessa vanhemmat havaitsevat jo aiemmin olemassa olleen ilmiön vasta tuolloin. Sukupuolidysforian ilmaantuvuuden merkittävä kasvu voi selittyä myös sillä, että ihmiset saavat nykyään outouden tunteelleen nimen ja toisaalta uskaltavat siitä helpommin kertoa.

Mitä tulee blogin varsinaiseen aiheeseen, näillekin alaikäisille pitäisi sallia sukupuolen juridinen muutos koetun sukupuolen mukaiseksi - olipa se kokemus miten pysyvä tai pysymätön tahansa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta hallitusohjelmassa poliittisin perustein otetaan kantaa asiaan, johon päättäjillä ei ole oikeastaan ymmärrystä. Sukupuolimäärityksen ikärajan kirjaaminen lainvalmistelun alkuvaiheen rajoitukseksi oli virhe. Päättäjien olisi ollut syytä tehdä päätös kaikelta osin lainvalmistelun asiantuntijakuulemisten jälkeen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Tämä asia on tullut mieleen useinkin: Pitäisikö päättäjille laittaa testit, jotka osoittaisivat, ovatko he pätkääkään ymmärtäneet asioista, joista he ovat päättämässä ;-)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Toisaalta merkillistä, että 16-vuotiaana voi saada hormonihoitoa, mutta ei vielä voi vaihtaa juridista sukupuolta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

16-vuotiaana saa siis hyvin rajatusti ns. hormoniblokkerihoitoja, joilla ei muokata kehoa, vaan pysäytetään kehon sukupuolittuminen. Näitä hoitoja annetaan nykyään ilman mitään kohua muun kuin transdiagnoosin saaneille lapsille.

Mutta kyllä, se tässä kyllä todella kummastuttaa: Jos kävisi niin, että juridinen päätös olisi väärä, sen voisi muuttaa takaisin helpommin kuin lääketieteellisen toimenpiteen. Juridinen muutos ennen lääketieteellistä hoitoa toisi myös kokemusta ja varmuutta siitä, että lopullinen ratkaisu on oikea.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Koska aivot kehittyvät valmiiksi vasta noin 25-vuotiaana, ei mitään hormonihoitoja tai sukupuolenvaihdoksia tulisi tehdä sitä nuoremmille.

Jos näitä aletaan tehdä nuoremmille kuin 25-vuotiaille, on kyseessä törkeä pahoinpitely ja pahimmissa tapauksissa koko loppuelämän pilaaminen. Tehkööt aikuiset joiden aivot ovat fysiologisesti valmiit, itselleen mitä tahansa, mutta jättäköön lapset ja keskenkasvuiset rauhaan.

Jo ajatuskin siitä, että ihmiset joiden aivot eivät ole valmiita, vaihtaisivat sukupuolta, on äärimmäisen sairas.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Taas näemme, ettei Laitinen ymmärrä asiasta yhtään mitään.

Nuoret, joiden aivotoimintaa Laitinen ei näytä ollenkaan arvostavan, saattavat haluta tehdä omaa elämäänsä koskevan päätöksen. Laitisen mielipiteelläkö asiat pitää ratkaista?

Poliitikot eivät ole asiassa laitisia kummempia. Olisi hyvä, että asiat päätettäisiin tiedon eikä tämänkaltaisten mielipiteiden varassa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

En ole esittänyt, etten arvostaisi nuorten aivotoimintaa. Vaan olen esittänyt sen fysiologisen tosiasian, että aivot kehittyvät 25-vuotiaaksi asti, eli ovat vasta sitten valmiita. Ja sitä ennen ei minkäänlaisia hormonihoitoja tai sukupuolenvaihdoksia tulisi tehdä.

Ja hassuinta ja koomisinta on, että kommenttinsa lopussa Niemeläinen sanoo, että olisi hyvä jos asiat päätettäisiin tiedon varassa. Varsinkin kun itse olen juuri sitä varten asiaa kommentoinut, että asiat päätettäisiin sen todellisen tiedon valossa, että aivot kehittyvät 25-vuotiaaksi asti.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #17

Aivojen kehittyminen tapahtuu tosiaan 25 vuotiaaksi asti, sen jälkeen aivot alkavat hitaasti rappeutua.

Aivojen kehittyminen tai niiden rappeutuminen ei aiheuta sitä, etteikö ihminen olisi kykenevä ennen täysi-ikäisyyttään päättämään elämästään. Paljon isoja ratkaisuja, kuten jatko-opinnot on päätettävä paljon ennen tuota maagista 25 vuoden rajapyykkiä.

Aivojen kehittyminen ei tarkoita sitä, etteikö aivoja voisi käyttää ennen maksimia eikä myöskään sitä, etteikö niitä käytettäisi myös sen jälkeen, kun rappeutuminen on alkanut. Viisitoistavuotiaana ihmisen aivomassa on keskimäärin samalla tasolla kuin viisikymmenvuotiaana.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"ei mitään hormonihoitoja tai sukupuolenvaihdoksia tulisi tehdä sitä nuoremmille."

Ei herrajjestas. Aina välillä tottuu siihen että tyypit on kujalla ja aina välillä silti yllättyy. Jo toisen kerran tässäkin ketjussa saa olla kertomassa että lakimuutos ei liity hoitoihin.

Mut joo, useimmat alle 25-vuotiaat on munkin näkökulmasta vielä aika nuoria. Mitäs kaikkea muuta heiltä olisi syytä kieltää etteivät hölmöile? Ajokortti? Äänioikeus? Avioituminen? Yrityksen perustaminen? Alkoholi? Opiskelualan päättäminen? Vanhemmuus? Vastuullisissa ammateissa, kuten poliisina tai sairaanhoitajana toimiminen? Tuliaseet? Rahapelit? Vai pelkästään lääketieteelliset hoidot?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jo toinen täysin tarpeeton ja lapsellinen kommentti. Vertaat siis ajokortin hankintaa ja muita vastaavia peruuttamattomaan sukupuolenvaihdokseen? Ei kai enää asiattomampia vertauksia voi tehdäkään ja epäilyttää, etteivät ihan kaikkien aivot taida olla aivan valmiita edes 25-vuotiainakaan?

Lapsia ja nuoria tulee suojella aikuisten sairailta toimilta, jotka perustuvat pelkkään ideologiaan.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #18

"Vertaat siis ajokortin hankintaa ja muita vastaavia peruuttamattomaan sukupuolenvaihdokseen?"

En tiedä pitäisikö ruokkia, mutta lakimuutoksessa, joka tämän blogin aiheena oli, on siis kyse totaalisen peruutettavasta muutoksesta.

Myönnän että rinnastus oli huono. Alle 25-vuotiaita kuolee vuosittain liikenteessä sentään 40—50 ja loukkaantuu vajaat 2000 suurelta osin juurikin aivojen kehittymättömyyden vuoksi. Sukupuolenkorjaushoitoihin ei noin yleisesti ottaen kuole Suomessa kukaan, juridisen sukupuolen muuttamiseen vielä harvempi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #20

En nyt jaksanut etsiä lähteitä, mutta muistan lukeneeni, että sukupuolenvaihtoja tekevien itsemurhaluvut ovat huomattavan korkeita.

Minulla ei ole mitään sitä vastaa että Marko haluaa Merviksi tai Maija haluaa Matiksi, jokainen päättäköön itse. Mutta fysiologiset tosiasiat tulee ottaa huomioon ja päättäjien tulee toimia tosiasioiden, eikä tunteiden valossa.

Ihmiset voivat myös laeilla säätää olevaksi vaikka tuhat eri sukupuolta, mutta luonnonlait ovat säätäneet vain kaksi sukupuolta olemassa olevaksi ja luonnonlakien tulisi mennä ihmisten lakien ohi. Ihmisten ei siis tulisi puuttua luonnonlakeihin, omilla laeillaan, eikä varsinkaan kääntää niitä ympäri tai ylösalaisin, vain omien vääristyneiden ajatusten ja tunteiden takia.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #22

"En nyt jaksanut etsiä lähteitä"

En yhtään ihmettele.

"Ihmisten ei siis tulisi puuttua luonnonlakeihin, omilla laeillaan"

Oletko oikeasti sitä mieltä, että ihmisen säätämillä laeilla voisi puuttua luonnonlakeihin? No eipä siinä mitään ongelmaa, jos tämä käsitys ei haittaa itseäsi tai muita.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #23

""En nyt jaksanut etsiä lähteitä"
En yhtään ihmettele."

Googlen aikana nämä on niin helppo löytää, etten viitsinyt nähdä vaivaa, mutta kopioinpa nyt yhden.

"Ruotsissa Statens folkhälsoinstitut teki tutkimuksen vuosina 2005-2008, 16-29 vuotiaiden homoseksuaalien, molempien sukupuolien kanssa seksiä harjoittaneiden ja sukupuolenvaihtajien keskuudessa.

Tutkimus osoitti, että homo ja biseksuaalien naisten keskuudessa oli kolme kertaa useimmin terveysongelmia kuin heteroseksuaalisilla. Joka neljäs sanoi yrittäneensä joskus itsemurhaa.

Kaikkien tutkittujen keskuudessa oli huonontunut psyykkinen terveys, stressi, ahdistus, itsemurha-ajatukset kaksi kertaa niin yleisiä kuin muilla 16-29 vuotiailla."

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #24

Mikäs tässä on se lähde?

Ja entä sitten jos itsemurhariski on korkeampi? Myös esim. masennuspotilailla on korkea itsemurhariski. Seuraako siitä ettei masennukselle pidä tehdä mitään? Ainakaan alle 25-vuotiaille?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #26

Statens folkhälsoinstitut

Tästä voit hakea lisää ja hakusanoja hiukan muuttamalla löydät vielä enemmän.

https://www.google.fi/search?q=sukupuolta+vaihtane...

Aihe ei ole minun lempiaiheeni, joten en sen kummemmin ole asiaan paneutunut. Minun huoleni tässä asiassa ovat lapset ja nuoret, joiden aivot eivät vielä ole valmiita. Eli ihmisoikeuksien tulisi suojella heitä, joiden kyvyt ajatella eivät ole vielä valmiita.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #27

Laitatko bitte linkin suoraan siihen tutkimukseen johon viittaat.

"Eli ihmisoikeuksien tulisi suojella heitä, joiden kyvyt ajatella eivät ole vielä valmiita."

Mitä kohtaa lääketieteellisesti perusteltuihin hoitoihin pääseminen rikkoo?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisoikeuksien_ylei...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #29

Esitätkö, että kuuluu ihmisoikeuksiin korjata sellaisen ihmisen sukupuoli, jonka aivot eivät ole vielä kehittyneet valmiiksi? Missä sellainen ihmisoikeus mainitaan?

Ihmisoikeuksienhan tulisi suojata lapsia ja niitä joilla ei vielä ole valmiutta ajatella asioita kokonaisvaltaisesti, eikä antaa heitä mielivaltaisesti lääkäreiden ja transgenreilijöiden koekaniineiksi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #33

"Esitätkö, että kuuluu ihmisoikeuksiin korjata sellaisen ihmisen sukupuoli, jonka aivot eivät ole vielä kehittyneet valmiiksi?"

Ööh, en? Ei kenenkään ihmisoikeuksiin kuulu korjata muiden sukupuolta. Mutta vastaisitko kysymykseeni?

"transgenreilijöiden"

Transgenreilijöiden ^_^

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #35

No pitäisikö sellaisen ihmisen antaa vaihtaa sukupuoltaan, joka ei vielä kykene ajattelemaan kokonaisvaltaisesti ja mihin ikään itse vetäisit rajan?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #40

Mitä sie nyt oikestaan tarkoitat tuolla sukupuolen vaihtamisella?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #43

"Mitä sie nyt oikestaan tarkoitat tuolla sukupuolen vaihtamisella?"

Sukupuolen vaihtoa miehestä naiseksi tai naisesta mieheksi. Tosiasiassahan sukupuolta ei voi edes vaihtaa siten, että sinusta miehenä tulisi oikeasti nainen tai naisena oikeasti mies. Kyllä nainen miehen näköiseksi pääsee ja päinvastoin, mutta ei sukupuolta oikeasti voi vaihtaa siten, että naisesta tulee oikeasti mies ja miehestä nainen.

Tärkeämpää olisi näille miehestä naiseksi tai naisesta mieheksi haluaville, antaa psykologista apua oppia hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin on syntynyt.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #51

"Sukupuolen vaihtoa miehestä naiseksi tai naisesta mieheksi. Tosiasiassahan sukupuolta ei voi edes vaihtaa siten, että sinusta miehenä tulisi oikeasti nainen tai naisena oikeasti mies."

Jos siivoaisit nämä ristiriitaisuudet kirjoitteluistasi ensin niin saattaisi olla mielekkäämpää jatkaa keskustelua.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #52

Oletko tosiaan sitä mieltä, että naisesta voi tehdä miehen tai miehestä naisen? Minä väitän toisin ja olen jyrkästi sitä vastaan, että näitä hormonihoitoja tai sukupuolenvaihdosleikkauksia tehdään alaikäisille tai alle 25-vuotiaille.

Minä kannatan psykologista apua sukupuoli-identiteettihäiriöisille, jotta he oppisivat hyväksymään itsensä juuri sellaisina kuin ovat.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #57

"Oletko tosiaan sitä mieltä, että naisesta voi tehdä miehen tai miehestä naisen?"

En, sinähän se sellaista väitit.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #59

""Oletko tosiaan sitä mieltä, että naisesta voi tehdä miehen tai miehestä naisen?""

"En, sinähän se sellaista väitit."

Voisitko näyttää missä esitin väitteen? Minähän olen väittänyt juuri päinvastaista.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #69

Mitä sitten tarkoitit ilmaisulla "sukupuolen vaihto miehestä naiseksi"?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #27

Viisitoistavuotiaana aivomassa on samalla tasolla kuin viisikymmenvuotiaana. Aivojen kehitys loppuu 25 vuoden iässä ja aivomassa pienenee noin 1-10 % 90 vuoden ikään tultaessa.

Aivomassan määrällä ei ole vaikutusta aivojen käyttökapasiteettiin. Olet täysin pihalla väittäessäsi nuoria kykenemättömiksi päättämään asioistaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #22

Luonnonlait ovat säätäneet mm. sellaista, että kirjoahvennaaras voi riittävän kauan naaraana oltuaan muuttua koiraaksi. Ihmisessä biologinen sukupuolittuminen ei ole ihan yhtä dynaamista, mutta toisaalta yksikään yksittäinen tekijä ei tee ihmisestä aukottoman automaattisesti naista tai miestä. Ainoa, johon ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa voi tällöin vedota, on ihmisen oma kokemus sukupuolestaan. Se taas voi olla mies, nainen, molemmat, ei kumpikaan, välillä toista ja välillä taas toista,... Mikään näistä ei ole vika tai vääristymä, ne ovat luonnollinen osa lajin ihminen moninaisuutta - niinkuin edellä kerrottu kirjoahvenesta on luonnollinen osa lajia.

Sukupuolikokemus on siis ihmiselle olennainen asia. Sitä ei ehkä huomaa, jos kokemus, keho ja ympäristön suhtautuminen natsaavat. Niille, joilla tilanne ei ole niin onnekas, se nousee merkittäväksi - siitä puhe, mistä puute. Tämän takia oikeus elää oman koetun sukupuolen mukaisesti on suojattu lailla. Suomessa sen oikeuden takaavat perustus- ja tasa-arvolait (ja tietysti translaki säätelee oikeutta juridiseen sukupuoleen). Nuo lait eivät kuitenkaan toteudu kaikkien transihmisten elämässä, vaan he joutuvat ympäristössään kiusaamisen, syrjinnän ja jopa vainoamisen kohteeksi. Tästä kaikesta syntyy monille ns. vähemmistöstressi, joka altistaa masennukselle ja itsemurhiin. Toki itse dysforiakin sellaiseen altistaa. Hoidot eivät tätä masennusta kaikilta kokonaan poista, mutta tutkimusten mukaan hoitoihin ollaan keskimäärin tyytyväisiä ja elämänlaadun koetaan parantuneen merkittävästi.

https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2015/4/duo12111

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #34

Ahaa, jos kirjoahvennaaras voi muuttua koiraaksi, niin ihmisenkin pitäisi voida muuttaa sukupuoltaan? Pitäisikö tämä sallia vain naaraille, kuten kirjoahvenien kohdalla, vai olisiko joitain perusteita sallia sukupuolenvaihdos myös miehille? Muuttuvatko muuten kaikki kirjoahvennaaraat koiraiksi, vai vain jotkut valikoidut yksilöt? Eli ettei kyseessä vain ole lajiominaisuus?

Entä kun hämähäkeissä naaraspuolinen mustaleski syö koiraspuolisen, tulisiko tämäkin sallia ihmisten kohdalla? Olisiko tämäkin uusi normaali?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #42

Laitisella on vähän samaa ongelmaa kuin koiralla, jota usutetaan sormella osoittaen tiettyyn suuntaan, mutta joka käykin sormen kimppuun.

Kertoilin vain, että eri lajeilla on kovasti erilaisia sukupuoliominaisuuksia ja että ihmiselläkin se on monimutkaiksempi kuin se, että kaikki lajin normaaliin kirjoon kuuluvat yksilöt olisivat joko kromosomaalisesti määräytyneitä miehiä tai naisia niin keholtaan kuin mieleltäänkin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #50

"Laitisella on vähän samaa ongelmaa kuin koiralla, jota usutetaan sormella osoittaen tiettyyn suuntaan, mutta joka käykin sormen kimppuun."

Tähän olisi mukava kuulla perusteita. Olen siis ottanut kantaa siihen, ettei mitään hormonihoitoja tai sukupuolenvaihdoksia tulisi tehdä alaikäisille ja niille joiden ajattelu ei vielä riitä kokonaisvaltaiseen ajattelemiseen.

Olen myös esittänyt, ettei naisesta oikeasti tule miestä millään keinoilla tai miehestä naista. Parempi tapa olisi sukupuoli-identiteettiongelmista kärsivien saada psykologista apua, jotta he oppisivat hyväksymään itsensä sellaisina kuin ovat. Eli he ovat arvokkaita juuri sellaisina kuin ovat, eikä sellaisina kuin he haluaisivat olla. Ihmisethän varsinkin nuoret saattavat haluta olla vaikka minkälaisia, jotkut jopa teräsmiehiä, mutta ei heille silti tarvitse leikata siipiä, jotta pääsisivät lentämään. Sitten kun aivot ovat valmiita, monet tällaiset halut katoavat.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #54

"Olen siis ottanut kantaa siihen, ettei mitään hormonihoitoja tai sukupuolenvaihdoksia tulisi tehdä alaikäisille"

Esimerkiksi ei insuliinia diabeetikoille?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #56

""Olen siis ottanut kantaa siihen, ettei mitään hormonihoitoja tai sukupuolenvaihdoksia tulisi tehdä alaikäisille""

"Esimerkiksi ei insuliinia diabeetikoille?"

Nyt keskustelun taso laski erittäin alas, tämä on juuri se mitä nähdään silloin kun asiakeskustelussa hävitään. Viedään asiat sellaiselle alueelle, jotka eivät kuulu koko asiaan ja yritetään näin hämätä lukijoita. Yrittäisit edes pysyä asiassa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #61

Insuliini on hormoni. Älä nyt koko ajan siirtele niitä tolppia.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #63

"Insuliini on hormoni. Älä nyt koko ajan siirtele niitä tolppia."

Sinähän se tolppia siirtelet. Kun minä otan esille, ettei alaikäisille tule antaa hormonihoitoja sukupuolenvaihdosta ajatellen, sinä siirrät asian koskemaan sokeritautisten insuliinihoitoja.

Kuten jo sanoin aikaisemmin, kun asiakeskustelu hävitään, aletaan siirtämään asiat epäolennaiseen ja pyritään hämäämään lukijaa tällä tavoin. Eräs propagandan muoto.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #66

Issakainen rinnasti kaksi käypää ja hoidettavaan tilaan tehoavaa hoitomuotoa. Haaste järkevästä vastauksesta on heitetty Laitiselle.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #70
Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #54

"Parempi tapa olisi sukupuoli-identiteettiongelmista kärsivien saada psykologista apua, jotta he oppisivat hyväksymään itsensä sellaisina kuin ovat."

Tätä on aikanaan yritetty; tuloksina lähinnä henkiset romahdukset ja itsemurhat.

Laitisen olisi syytä hahmottaa, että siitä ajasta lääketiede on hoitojen tehokkuutta ja hoidettavia havainnoidessaan päätynyt siihen, että kyseessä ei ole mielenterveysongelma, vaan jotain ihan muuta. Juuri hiljan julkaistussa, vuosia hiotussa kansainvälisessä tautiluokituksessa se onkin erotettu mielenterveysosiosta - hoitosuositukset ovat olleet muuta kuin mielen kääntämistä jo vuosikausia.

Mitä se sitten on, ei ole ihan vielä satavarmaa. Tällä hetkellä vallitsevin selitysmalli liittyy siihen, että sikiönkehityksen aikana keho sukupuolittuu ensin ja aivot vasta vähän myöhemmin. Molemmissa prosesseissa sillä hetkellä kehitykseen vaikuttavat paikalla olevat sukupuolihormonit. Joissakin poikkeuksellisissa tapauksissa äidin tuottama poikkeuksellinen hormonimyrsky saattaa sukupuolittaa aivot toiseen suuntaan kuin mitä keho oli jo tehnyt. Prosessiin liittynee myös ns. epigeneettinen ilmiö, jossa tähän altistava geeni aktivoituu tuolloin ja edistää sitä hormonien kanssa. Epigenetiikkaan viittaa myös se, että identtisistä kaksosista myös vain toinen voi olla trans, mutta molempien transsukupuolisuus on valtavasti yleisempää kuin ei-identtisillä kaksosilla.

Magneettikuvauksissa transihmisten aivoissa on myös havaittu ominaisuuksia, jotka muistuttavat enemmän koetun kuin kätilön arvaaman sukupuolen edustajien vastaavia. Tämä tukee edellä kuvattua teoriaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #67

"Tällä hetkellä vallitsevin selitysmalli liittyy siihen, että sikiönkehityksen aikana keho sukupuolittuu ensin ja aivot vasta vähän myöhemmin. Molemmissa prosesseissa sillä hetkellä kehitykseen vaikuttavat paikalla olevat sukupuolihormonit. Joissakin poikkeuksellisissa tapauksissa äidin tuottama poikkeuksellinen hormonimyrsky saattaa sukupuolittaa aivot toiseen suuntaan kuin mitä keho oli jo tehnyt."

Niin ja sinä lähtisit korjaamaan ruumiillista sukupuolta hormoneilla ja sukupuolenvaihdosleikkauksilla ja minä taas lähtisin korjaamaan henkistä sukupuolta psykologian avulla, jotta ihminen hyväksyisi itsensä sellaisena kuin on syntynyt. Ja sinä lähtisit tekemään sen vielä alaikäisille ja sellaisille joiden aivot eikä ajattelu ole vielä valmista.

Entä jos ihminen tuntee itsensä vaikkapa koiraksi, tuleeko hänet korjata ruumiinosia leikkaamalla koiraksi vai antaa psykologista apua, jotta hän hyväksyisi itsensä ihmisenä?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #79

Koiraksi kokevan ongelmat ja selitysmalli ovat jossain muualla kuin kuvaamassani eivätkä ne kuulu aiheeseen. Palataan asiaan, kun on tiedossa siihen vuosikymmeniä kehitetty käypä hoito.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #82

Jos joku mies kokee itsensä naiseksi tai nainen mieheksi, sinä lähtisit korjaamaan asioita hormonihoidoilla ja sukupuolenvaihdosleikkauksilla, kun taas minä lähtisin korjaamaan asioita psykologialla, jotta ihminen hyväksyisi itsensä sellaisena kuin on.

Jos joku ihminen kokee itsensä vaikkapa koiraksi, niin eikö silloin ole selvä, että sinä korjaisit häntä antamalla eläinhormoneita ja leikkauksia, jotta hän olisi mahdollisimman koiramainen. Kun taas minä korjaisin häntä psykologian avulla, hyväksymään itsensä sellaisena kuin hän on.

Mikä tässä ajattelussa on mielestäsi pielessä?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #18

"Lapsia ja nuoria tulee suojella aikuisten sairailta toimilta, jotka perustuvat pelkkään ideologiaan."

Toivottavasti Laitinen on kirjoittanut tämän ymmärryksessä siitä, että sekä alle että yli 25-vuotiaiden mahdolliset hoidot tehdään vasta tiukan lääketieteellisen tutkimusjakson jälkeen, kun on riittävästi varmistunut hoitoa vaativa indikaatio, kehodysforia. Ja jos on ymmärtänyt, niin hän käytännössä kyseenalaistaa maailman tämän alan lääketieteen huippuammattilaisten kokemuksen, tutkimustiedon ja asiantuntemuksen.

Mitä tulee itse translakiin, se uudessa muodossaan koskisi vain juridista sukupuolen muutosta. Jos se järki sen suhteen kehittyy kätilön arvaaman sukupuolen suuntaan 25-vuotiaana, juridinen muutos takaisin ei ole kovin kummoisen vaivan takana.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #25

"Toivottavasti Laitinen on kirjoittanut tämän ymmärryksessä siitä, että sekä alle että yli 25-vuotiaiden mahdolliset hoidot tehdään vasta tiukan lääketieteellisen tutkimusjakson jälkeen, kun on riittävästi varmistunut hoitoa vaativa indikaatio, kehodysforia. Ja jos on ymmärtänyt, niin hän käytännössä kyseenalaistaa maailman tämän alan lääketieteen huippuammattilaisten kokemuksen, tutkimustiedon ja asiantuntemuksen."

Voi voi, näitä lääketieteen koekaniineiksi joutuneita, on vaikka millä mitalla, kun asioita katsotaan historian valossa. Eivätkä ne tätäkään ajavat lääketieteen huippuammattilaiset kykene sitä tosiasiaa muuttamaan, että aivot kehittyvät 25-vuotiaaksi asti. Joten alle 25-vuotiaille ei hoitoja tulisi tehdä lainkaan.

Jos taas 25-vuotta täyttäneet haluavat vaihtaa sukupuolta ja ovat täydessä ymmärryksessä, ei minulla ole mitään sitä vastaan. Mutta pidän hyvin sairaana toimintana ja myös ihmisoikeusrikoksena sitä, jos hoitoja tehdään ihmisille joiden ajattelukyky ei ole valmis.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #30

25, maaginen luku! Naps vain sitten ollaan valmiita.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #31

Niin silloin ollaan valmiita nykytiedon mukaan ajattelemaan asioita itsenäisesti, koska aivot kehittyvät 25-vuotiaaksi asti.

On muuten täysin käsittämätöntä, että kun yrittää suojella lapsia ja niitä joiden aivot eivät vielä riitä kokonaisvaltaiseen ajatteluun, niin joutuu käymään tällaista ideologista väittelyä, jossa ihmisten tulevaisuus ja elämä yritetään tuhota, vain siksi koska vastapuolella sattuu olemaan joitain identiteettiongelmia.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #37

Jos oikeasti olisit huolissasi lapsista ja nuorista niin tuskin haaskaisit aikaasi täällä höpöttelyyn, kun voisit laittaa viestiä suoraan lääkäreille. He lienevät tottuneet tuollaiseen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #41

Koska olen oikeasti huolissani lapsista ja nuorista, siksi juuri kirjoitan tälle palstalle, joka on suomen suosituin ja luetuin blogialusta ja jota asioista päättävät poliitikotkin lukevat. Miksi kirjoittaisin joillekin lääkäreille, kun poliittiset päättäjät nämä asiat päättävät?

Sinulla ei taida olla sama huoli lapsista ja nuorista, ilmeisesti oma seksuaalinen identiteettiongelma estää suojelemasta heikoimmassa asemassa olevia?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #45

"Koska olen oikeasti huolissani lapsista ja nuorista, siksi juuri kirjoitan tälle palstalle"

Sulla saattaa olla *hieman* liioiteltu käsitys tän palstan merkityksestä. Täällä ihmiset lätisee huvikseen.

Ei poliittiset päättäjät hoidoista päätä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #46

"Sulla saattaa olla *hieman* liioiteltu käsitys tän palstan merkityksestä. Täällä ihmiset lätisee huvikseen."

Joo, keskustelun taso on vuosi vuodelta mennyt alemmaksi tälläkin palstalla ja tämän alemmaksi varmaan ei enää voi mennä. Siis oikeasti aikuiset joilla on itsellään sukupuoli-identiteettiongelmia, ovat täällä ajamassa lapsille ja niille joiden aivot eivät vielä kykene kokonaisvaltaiseen ajattelemiseen, joitain hormonihoitoja ja sukupuolenvaihdosleikkauksia.

Ehkä teidänkin kannattaisi hakeutua psykologin puheille hoitamaan omat ongelmanne kuntoon, sen sijaan, että haluatte vahingoittaa niitä jotka eivät ole vielä valmiita ajattelemaan asioita kokonaisvaltaisesti.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #64

"Joo, keskustelun taso on vuosi vuodelta mennyt alemmaksi tälläkin palstalla ja tämän alemmaksi varmaan ei enää voi mennä."

Ja edellisessä kommentissa pidit tätä jotenkin kauhean merkittävänä foorumina. Päätä nyt.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #65

Onhan tämä maan suosituin ja luetuin blogialusta, vaikka keskustelun taso onkin laskenut jo vuosia. Kukaan jaksa ideologisten höyrypäiden kanssa väitellä vuosikausia, varsinkin kun he häviävät asiakeskustelun, he kääntävät asiat sivuraiteille ja epäolennaisuuksiin, kuten kunnon propagandisti ja trolli tekee.

Itsekin tulin pitkästä aikaa palstalle kirjoittamaan, koska koin lasten ja nuorten asiat tärkeiksi. Ei sellaisten ihmisten joilla itsellään on sukupuoli-identiteettiongelmia, tule voida tuhota nuorten elämiä omien ongelmiensa vuoksi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #74

"Ei sellaisten ihmisten joilla itsellään on sukupuoli-identiteettiongelmia, tule voida tuhota nuorten elämiä omien ongelmiensa vuoksi."

Onko tulevan hallituksen ministereillä, eduskunnan enemmustöllä, transpolien lääkäreillä tai korjaushoidoista huolehtivalla henkilökunnalla sukupuoli-identiteettiongelmia, vai mihin nyt viittaat?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #78
Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #64

Pidetäänpä keskustelu asiallisena, en salli moisia kehotuksia psykologin pakeille menosta täällä!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #72

Ahaa, kun aletaan päästä oikeiden ongelmien ja niiden hoitamisen ytimeen, aletaan keskustelua kieltämään ja rajoittamaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #75
Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #77
Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #75

No harm done! Tuossa talvella itse asiassa jouduin ramppaamaan sekä psykiatrin että erikoistuneiden sairaanhoitajien pakeilla vaikean masennuksen vuoksi. Mutta sain erinomaista apua ja nyt pyyhkii hyvin. Sukupuoli-identiteetin häiriöt ei mua onneksi vaivaa :)

Mutta oliko mun henkilökohtainen jaksamiseni tässä nyt se oikea ongelma?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #81

"Tuossa talvella itse asiassa jouduin ramppaamaan sekä psykiatrin että erikoistuneiden sairaanhoitajien pakeilla vaikean masennuksen vuoksi. Mutta sain erinomaista apua ja nyt pyyhkii hyvin."

Lääkitys tuli siis kohdalleen?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #84

Kyllä kiitos, paljon reippaampi olo :) Entä siellä?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #84

Laitista on huomautettu jo kerran henkilökohtaisuuksista, nyt tuli huilia vähäksi aikaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #87

Ahaa, keskustelu estetään heti kun siinä hävitään, eikä kyetä enää argumentoimaan. Sensuuri toisinajattelevaa kohtaan onkin vanha hyväksi koettu keino, kaikki diktatuurit ovat käyttäneet vastaavia keinoja.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #89

Asiallista keskustelua ei ole kukaan estämässä, mutta muihin keskustelijoihin kohdistuvat henkilökohtaisuuksiin menevät asiattomuudet eivät kuulu tähän blogiin. Laitista valistettiin asiasta ennalta jo kahdessa kommentissa.

Sananvapauden esitaistelijana esiintyminen ja uhriutuminen ovat tässä yhteydessä äärimmäisen epäonnistunut valinta.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Yhteiskunnassa on paljon tärkeämpiäkin asioita kuin translaki.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Jos yhteiskunnassa suhtaudutaan yliolkaisesti siellä vallitsevaan kansalaisten oikeuksien toteutumattomuuteen, yhteiskunta ei toteuta tehtäväänsä länsimaisen ihmisoikeusnäkulman mukaisesti.

Sitä paitsi juridisen ja lääketieteellisen prosessin erottaminen mitä todennäköisimmin vähentäisi yhteiskunnan kustannuksia, kun ihmiset pysyvät työkykyisinä heille paremmin sopivien elämänratkaisujen tukemana.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Sukupuolen vaihtaminen ei kyllä mitenkään kuulu ihmisoikeuksiin. Yhtään sen enempää kuin ihmisoikeuksiin kuuluu minkään muunkaan ei-tosiasian väittäminen todeksi tai sen mukaisesti toimimisen vaatiminen muulta yhteiskunnalta. Henkilö itse saa tietenkin pukeutua ja käyttäytyä niin kuin tahtoo, tai vaihtaa etunimensä sukupuolineutraaliksi, kunhan muuten noudattaa lakeja ja järjestyssääntöjä. Ihmisillä voi olla vaikea kehodysforia joka voi mennä ohi tai olla menemättä, mutta tämä transpelleily on nyt mennyt liian pitkälle, ja jotkut ovat joutuneet sen vuoksi jo kärsimään todella paljon.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Sukupuolen vaihtaminen ei kyllä mitenkään kuulu ihmisoikeuksiin."

En ole varma mitä sukupuolen vaihtaminen tarkoittaa, mutta tuollaista ei ole kukaan tainnut väittääkään.

"Yhtään sen enempää kuin ihmisoikeuksiin kuuluu minkään muunkaan ei-tosiasian väittäminen todeksi"

Tää itse asiassa mun ymmärtääkseni kuuluu ihmisoikeuksiin. Esim. käräjillä käsittelyn puheenjohtaja varta vasten muistuttaa vastaajalle: "Teillä ei ole velvollisuutta pysyä totuudessa." Puhumattakaan siitä että on sallittua hämmentää toden ja fiktion rajaa tai julistaa uskontoa (joista itsekin olen sitoutunut yhteen, mut kaikki ei voine olla totta).

"jotkut ovat joutuneet sen vuoksi jo kärsimään todella paljon"

Sinäkö, vai kuka?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Eniten joutuvat kärsimään ne, jotka pannaan sukupuolenvaihdosprosessiin, jota ei enää myöhemmin voi perua. Ja näitä ihmisiä on ihan oikeasti. ja siinä jos missä on silloin rikottu ihmisoikeuksia trans-ideologian nimissä. Lisäksi sukupuolenvaihdoksen ihannoiminen on omiaan vaikeuttamaan niiden nuorten tilannetta, joilla on ongelmia identiteetin kanssa ja muutenkin mielenterveysongelmia. Psykoterapian sijaan he saattavat alkaa kuvittelemaan, että sukupuolenvaihdos korjaisi heidän tilanteensa. (vaikka oikeasti se vain pahentuisi ja rampauttaisi heidät)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #47

"Ja näitä ihmisiä on ihan oikeasti."

Ei o. Olet katsonut liikaa Almodóvaria.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #49

Jos on noin tietämätön, ei voi mitään. Mutta katso edes tämä! https://www.youtube.com/watch?v=JWzcu2vzB_Q&t=2140s

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"2. artikla. Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta." (sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus lasketaan nykyään tähän, blogistin huomio)

"22. artikla. Jokaisella on yhteiskunnan jäsenenä oikeus ..., nauttia hänen ihmisarvolleen ja hänen yksilöllisen olemuksensa vapaalle kehittymiselle välttämättömiä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia."

https://ihmisoikeusliitto.fi/ihmisoikeudet/ihmisoi...

"Ihmisoikeuksien universaalisuudesta (yleismaailmallisuudesta) seuraa, että ihmisoikeuksia loukataan aina, jos yhtä ihmistä tai ihmisryhmää kohdellaan ilman hyväksyttävää perustetta eri tavoin kuin toisia samassa asemassa olevia. Syrjintää ei siis ole kaikki erilainen kohtelu, vaan erottelu, joka kohdistuu a) samassa asemassa oleviin ihmisiin b) ilman hyväksyttävää tarkoitusperää."

http://www.ihmisoikeudet.net/ihmisoikeudet/syrjinn...

Sen evääminen, että ihminen voi elää kokemansa sukupuolen mukaisesti, kuuluu tähän olennaisesti. Se on myös tarkennettu koskemaan tätä Suomen tasa-arvolaissa:

Kiellettyä syrjintää on:
– eri asemaan asettaminen sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun, ... perusteella (välitön syrjintä)
– neutraalilta vaikuttava menettely, josta tosiasiassa aiheutuu epäedullisempi asema sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella, jos tähän ei ole lain tarkoittamaa hyväksyttävää syytä (välillinen syrjintä)
– eri asemaan asettaminen vanhemmuuden tai perheenhuoltovelvollisuuden perusteella, jos tähän ei ole lain tarkoittamaa hyväksyttävää syytä (myös välillistä syrjintää)
– käsky tai ohje syrjiä
– syrjintä henkilön oletetun sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun vuoksi
(oletukseen perustuva syrjintä)
– syrjintä johonkuhun toiseen liittyvän syyn vuoksi (läheissyrjintä)
– sukupuoleen perustuva häirintä ja seksuaalinen häirintä

https://www.tasa-arvo.fi/documents/10181/34936/Syr...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Yhden yhtäkään lääkäriä ei voi minkään tasa-arvolain perusteella pakottaa hormonihoidoilla tai kirurgin veitsellä kajoamaan terveeseen kehoon. Eikä ketään ihmistä voi minkään lain varjolla pakottaa valehteluun tai valheen nielemiseen. Jos mies vaikka tulee naisten pukkariin, minä kutsun viranomaisen paikalle ajamaan hänet pois, jos ei muuten lähde. Koska kukaan ei muutu naiseksi pelkällä omalla ilmoituksellaan!! Jos niin on, niin maailma on täysin vinksahtanut. Mutta minun ei siltikään tarvitse :)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #48

"Yhden yhtäkään lääkäriä ei voi minkään tasa-arvolain perusteella pakottaa hormonihoidoilla tai kirurgin veitsellä kajoamaan terveeseen kehoon."

Joo ei, eikä tarvitsekaan, ihan vapaaehtoisesti ovat valinneet erikoisalansa ja duuninsa.

"Eikä ketään ihmistä voi minkään lain varjolla pakottaa valehteluun tai valheen nielemiseen."

Voi olla näin, mut ei valehteleminen laitontakaan ole.

"minä kutsun viranomaisen paikalle ajamaan hänet pois"

Järkevämpää olisi kutsua henkilökunta. Mutta ei kukaan ole tainnut vaatiakaan että miesten pitäisi päästä naisten pukuhuoneisiin.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #55

Kyllä on vaatinut. Obama Amerikassa pani kaiken arvovaltansa peliin tässä asiassa, että biologiset miehet saisivat mennä naisten vessoihin ihan vaan sillä että sanovat juuri silloin kokevansa itsensä naiseksi. Ja Suomi yrittää tulla perässä. Mutta tälle hulluudelle pitää nyt panna stoppi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #58

"biologiset miehet saisivat mennä naisten vessoihin"

Mitä ne ei-biologiset miehet on? Geologisia?

Suomessa ei mun tietääkseni mikään laki säätele sitä kuka menee mihinkin vessaan, joten lakimuutoksillekaan ei liene tarvetta. Ihan arkijärjellä on pärjätty. Oon nähnyt niin miesten menevän naistenvessaan kuin päinvastoinkin, joko vahingossa tai kun toisella puolella on ollut täyttä, eikä taivas ole pudonnut. Ja nykyään yhä useammassa paikassa on sukupuolittamattomat vessat, viimeksi bongasin Amos Rex -museossa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #48

Lääkäri, joka on hakeutunut tiettyihin tehtäviin, on niissä toteutettava eteen tulevat, hoitosuosituksiin perustuvat toimenpiteet - tekemättä jättäminen sillä perusteella, että transihmisen suositusten mukainen hoitaminen on tarpeetonta terveeseen ihmiseen kajoamista, on hoitovirhe. Jos ei halua sellaista tehdä, on siirryttävä muihin hommiin.

Jos Komsi toimii kuvauksensa mukaisesti transnaisen tullessa samaan pukkariin ja hänet sen johdosta sieltä häädetään, toiminnassa rikotaan yksiselitteisesti tasa-arvolakia. Se, rikkooko Komsi itse lakia, riippuu hänen asemastaan tuossa tilanteessa - pelkkänä asiakkaana ei.

Syrjintäkiellon piiriin kuuluu myös se, että ei tunnusta toisen selkeästi ilmaisemaa sukupuoli-identiteettiä. Tässä suhteessa neuvoisin Komsia transihmisiä tavatessaan pidättäytymään ilmaisuista, joissa kiistetään heidän kokemuksensa todenmukaisuus. Tämä on siis rikollista tilanteissa, joissa Komsi toimii asiakastehtävissä, opettajana, työtoverina, työnantajana tai esimiehenä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #60

Jos transvestiitti tulee naisten pukkariin, ja jos minä olen silloin siellä, kyseinen mies joutuu lähtemään. Mies ei saa tulla naisten pukuhuoneeseen. Nyt Anukatariinalla ei ole oikeaa tietoa. Toki sitten, kun henkilö on käynyt kaikki prosessit läpi ja on virallisissa kirjoissa nainen (vaikkei biologisesti toki olekaan, vaan on ikuinen välimuoto) niin sitten tilanne on eri. Mutta Suomen lainsäädännöllä mies ei saa mennä naisten pukuhuneeseen, naisten saunaan eikä varsinkaan naisten suihkutiloihin. Testataanko tämä vaikka uimastadikalla? Ei se tosiaankaan auta jos kyseinen henkilö inttää, että hän "kokee" olevansa nainen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #68

Kun puhun transnaisesta, puhun transsukupuolisesta, en transvestiitista. Hänellä on oikeus käyttää naisten pukkaria, jos hän voi osoittaa järkevällä tavoin identiteettinsä.

Tilanne ei kuitenkaan yleensä eskaloidu Komsin kuvaamalle tasolle kahdesta syystä:

1) Suurin osa kesken prosessia olevista välttelee yleisiä pukkareita Komsin lailla käyttäytyvien pukkaritoverien pelossa.

2) Uimahalleissa on varsin yleistä käyttää erityistä merkkiä, joka osoittaa luvan käyttää naisten pukkaria ja suihkutiloja.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #60

Siehän tavan vitsiniekka olet! Olen viiden vuoden urheilu-urani ajan ollut naisten pukkareiden vakikäyttäjä. Onneksi Komsin sielunsisaret ei urheile, eli yhtään "riemastumista" ei ole tullut vastaan!

Mutta koitapa tällä ulkoasulla miesten pukuhuoneeseen - sieltä tulee lähtö!

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #90

Kyllä urheilijamiehet ovat suvaitsemattomia, kun eivät hyväksy transvestiittiä miesten pukuhuoneessa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Mies ei myöskään saa osallistua naisten sarjaan urheilukilpailussa, vaikka kuinka pukeutuisi naisen asuun.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse en ymmärrä pakkomiellettä paperissa olevaa sanaa kohtaan. Minua on kutsuttu elämäni aikana monilla nimillä, jotkut tosia, jotkut valheellisia. Jos olisin antanut niiden määritellä itseäni, olisin tällä hetkellä pakkopaidassa pehmustetussa huoneessa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Heikkilä voi kuvitella oman elämänsä kulkua tilanteessa, jossa häneltä olisi odotettu lapsesta asti tytön käyttäytymistä, pakotettu juhlamekkoon ja letteihin isotädin 60-vuotispäiville, ei päästetty poikien kanssa lätkää pelaamaan, sanottu, että antaa niiden poikien mennä, sinulla on nuo tyynyliinat silittämättä, ole nyt kiltti tyttö äläkä riehu, .....

Voi olla että se olisi ajan myötä ruvennut rassaamaan - varsinkin, jos sen sanan oikeaksi osoittamista olisi vaikeuttanut sekin, että Heikkilän keho olisi ollut tytön keho.

Kun joku paikka on todella kipeä, se ei välttämättä siedä pientäkään hipaisua sinne. Tässä on vähän sama asia: Koko elämän aikaiset henkiset kolhut vaikuttavat olennaisesti siihen, miten omaa kokemusta vastaan olevat sanat ja sanomiset koetaan.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Nykyään onneksi ei pakoteta letteihin ja mekkoihin useimmissa perheissä, ja leikkinsäkin saa valita itse. Ja leikkikaverinsa. Tässä menee taas niin sekaisin puurot ja vellit, kun toiset puhuvat sukupuolirooleista ja niiden ahtaudesta, ja toiset taas ovat heti sitä mieltä, että jos et käyttäydy sukupuolesi stereotypioiden mukaisesti, oletkin jotain muuta sukupuolta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #96

Puurot ja vellit menevät todella sekaisin: Kenestä tahansa rajusta lettipäästä tai herkästä runopojasta ei nyt ollut kyse, vaan esimerkki kuvasi sitä, mitä ihmiset ihan oikeasti ovat kokeneet ollessaan pakotettuja itselleen vieraassa sukupuolessa elämiseen. Näitä tarinoita olen kuullut ihan itseni kannalta nykyajan nuorilta eli alle kaksikymmppisiltä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #96

"toiset puhuvat sukupuolirooleista ja niiden ahtaudesta"

Niin, olen pannut merkille että lakimuutoksen vastustajat jostain syystä ottaa mielellään ne sukupuoliroolit puheeksi. Mutta esim. tuollaisen kampaus- tai vaateasian kohdalla syy ja seuraus on päin vastoin kuin jäärät esittävät: kukaan ei ole tyttö siksi että tykkäisi mekoista, mutta jotkut tykkää mekoista koska ovat tyttöjä ja se on meidän kulttuurissa sille sukupuolelle lokeroitu vaatekappale.

Transihmisissä on ihan samalla lailla sukupuoliodotuksiin sopivia ja sukupuoltaan korostavia sekä ei-stereotyyppisiä ja sukupuolirooleja uhmaavia tyyppejä kuin muissakin.

Kaunis ajatus että leikkikaverinsa saa valita itse, paitsi että muksuilta kyllä edelleenkin turhan usein odotetaan sitä sterotyyppistä käytöstä. Eikä sitten ainakaan isompana esim. heteronaisen ole järin helppoa löytää heteromiesseuraa tai päästä sinne paljon puhuttuun naisten pukkariin jos hän näyttää kaavamaisesti ajatellen aivan mieheltä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #100

Ei nainen näytä mieheltä vaikka pukisi miesten puvun. Hän näyttää ehkä sukupuolettomalta. Mieheltä hän näyttää hormonihoitojen jälkeen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #102

Tarkoitin siis sellaista, että jos naisella on esim. penis ja parta ja normimiehekkäät kasvojen ja vartalon piirteet, niin kyllä hän sitten mieheltä näyttää. Ja sitten hän lähtee korjaushoitoihin näyttääkseenkin naiselta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #102

Millä tavoin Komsille on olennaista, näyttääkö mieheksi itsensä kokeva, mutta naiseksi syntymässään määritetty henkilö mieheltä, naiselta vai sukupuolettomalta miesten puvussa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #102

Komsi tuntuu olevan kovin varma näkemästään. Itse olen 1/2-leikilläni itsekseni yrittänyt tuollasta tunnistusharjoitusta useammankin kerran ja todennut monessa tapauksessa olevani kykenemätön edes itse keskenäni päättämään omaa käsitystäni. Mies- ja naisolettamuksia tehtäessä käytetään niin montaa muuttujaa, että ristiriitaisuuksien mahdollisuuksia on miltei rajaton määrä. Lisäksi ne ovat kovastikin suhteellisia, tyyliin miehet ovat keskimäärin pitempiä kuin naiset ja karvaisempia, naisilla on korkeampi ääniala, sirompi luusto etc.

Vaikka olisimme isosta osasta tarkasteltavia jopa suuremmallakin joukolla samaa mieltä, jää niin paljon rajatapauksia ja virheenmahdollisuuksia, että en ainakaan itse pidä tuollaista arviointia selkeänä ollenkaan enkä varsinkaan kaikenkattavana, josko edes juurikaan tarpeellisenakaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ylenpänä arvellaan, että päättäjien asiantuntemuksessa olisi aukkoja kun nytkin ovat hallitusohjelmaan kirjaamassa hyviin uudistuksiin vesityksiä. Niinkin voi olla mutta enemmänkin epäilen kepuleiden vanhollisen siiven lepyttelyä poliittisena lehmänkauppana. Siellä on sellainen kivireki täynnä erilaisia lahkolaisia riippakiviä ettei hallituksen muodostaminen olisi todennäköisesti onnistunut ilman joitakin periksiantamisia.

Saattaa toki olla, että myös demuleidenkin perinnerintamassa olisi vanhoja jääriä joille kaikein suoraviivaisimmat parannukset eivät kelpaa.

Pitänee, taas kerran, ajatella, että pienin askelin tepsuttaen ... joskus jotakin oikeaan suuntaan. Jotkut kuitenkin taas kerran joutuvat pettymään ihan omalta kohdaltaan ja taas jäämään odottelemaan aikoja parempia.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Itse hahmotan tilanteen niin, että niillä, jotka vaativat täysi-ikäisyyttä, ei ole asiasta oikeaa käsitystä - joskaan ei myöskään halua sellaista itselleen hankkia: Sipilä ei suostunut tapaamaan transihmisten delegaatioita koko kuluvan hallituskauden aikana lukuisista pyynnöistä huolimatta.

Siinä yhdyn Myyryläisen käsitykseen, että muut asioista jo selvillä olleet ja jopa puolue- ja vaaliohjelmassaan asiasta puhuneet ovat selityksen velkaa, jos nyt syntyy uhkakuvan mukainen lehmänkauppa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen samaa mieltä. Mieleni ei tekisi yleistää eikä lyödä leimoja mutta olen ymmärtänyt etenkin kepuleiden joukossa olevan paljon sellaisia joilla uskonnolliset ennakkoluulot menevät asiallisen tiedon edelle. Ja toisaalta myös demuleilla on laajalla olevien seiniensä välissä ja korkealla olevan kattonsa alla koko joukko patriarkaattisia perinneastujia. Heidän mukana pitämisestään lienee hallitusohjelman noissa kirjauksissa kyse.

Haluaisin uskoa, että A.Rinteen johtama demulien terävä pää mukanaan enemmistö puolueesta sekä vihrulit ja vassulit sekä ylivertainen valtaosa hurreista olisi avarakatseisempia ja eläisivät tässä suhteessa tätä päivää. Mutta monipuoluehallituksen muodostaminen on poliittista sopimista jos sellaista on myös eläminen isojen puolueiden sisälläkin. Pienet ihmiset omine murheineen jäävät silloin aivan liian helposti poliitikkojen silmissä isompien ongelmien, kuten poliittisten valtasuhteiden, jalkoihin. Niillä on korkeintaan vaihda-arvona isompia lehmiä ostettaessa ja myydessä.

Tokikin voimme ja meidän tuleekin toivoa ja toimia niin, että järjenvalo ulottuisi myös pimeimpien uskonnollisten lahkojen syövereihin. Valo ei kuitenkaan heti ja kerralla saavuta kaikkia nurkkia eikä se hetkessä valaise kaikkia mieliä. Ymmärtäminen on prosessi ja mitä enemmän on vanhaa painolastia poisopittamavana, sitä enemmän aikaa kuluu. Älkäämme kuitenkaan menettäkö toivorikkauttamme. Onhan esimerkiksi vanha- ja muu laestadiuslaisten määrä hitaasti kai vähenemässä vaikka syntyvyys heidän joukossaan on paljon muuta väestöä suurempaa. Valtaosa sikäläisistä nuorista siis luopuu isiensä takapajuisista uskonkappaleista ja alkaa elää "maailmassa" jossa uudempaa tietoa on tarjolla.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Jostain ihmeen syystä kukaan ei ole kommentoinut yllä linkkaamaani videota. Se on ikävästi trans-ideologian vastainen ja tulee vahvasti asian kokeneelta ihmiseltä, ei siis ole mitään sivusta huutelua.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Teema on taidettu ja jauhaa puhki muutamassa aiemmassa keskustelussa....

Jos yksi on pettynyt syöpähoitoihin ja väittää, että väärin sammutettu, pitääkö kaikki syöpähoidot keskeyttää?

Hoitoihin tyytymättömyys on oikeasti erittäin vähäistä ja elämän tason koetaan kohenevan, siitä tuolla aiemmin jo laitoin linkin. Hoitojen suhteen katujia on siitä huolimatta joitakin. Heillä syinä ovat olleet lähinnä pettymys siitä, että keho ei tullutkaan toivotunlaiseksi tai kaikki elämän ongelmat eivät ratkenneetkaan. Molempia katumuksen syitä yritetään minimoida kertomalla potilaalle realismin rajat ja tunnistaa ylioptimistiset odotukset. Videon henkilön kohdalla tässä ollaan ilmeisesti epäonnistuttu, ja hän on tehnyt asiasta oman henkilökohtaisen sotansa muita transihmisiä siinä säästämättä. Eri julkaisuissaan hän esittää itsensä välillä transsukupuoliseksi ja välillä lesboksi, mutta on ilmeisesti osannut esittää vakuuttavasti ensin mainittua tutkimusten aikana.

Hänen kaltaistensa kohdalla ja elämäntilanteen muutoksiin liittyvää pettymystä voidaan pehmentää nyt esitetyllä pelkällä juridisella muutoksella: Jos asiat eivät etenekään toivotulla tavalla tai identiteetti onkin analysoitu väärin, on mahdollista palata kätilön arvaamaan juridiseen sukupuoleen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Mie en ylimalkaan jaksa katsoa mitään videoita osana keskustelua. Hyvä jos laitat linkin, mutta referoi sisältöä tai kerro edes pääpointti omin sanoin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse olen edelleen toiveikkaassa mielentilassa ja uskon translain uudistuksen toteutuvan hallitusohjelman kirjausta laajempana kokonaisuutena. Tätä käsitystäni puoltavat juuri noiden sukupuolidysforiaan liittyvien hoitosuositusten tarkentuminen tautiluokitusjärjestelmän uudistumisen myötä ja siihen liittyvän tutkimustiedon linkittyminen varsinaisen lainvalmistelun yhteyteen.

Lait ja lakien uudistukset tulee aina perustella relevanteilla tosiasioilla ja tämän lakiuudistuksen kohdalla lasten ja nuorten ihmisoikeuksien toteutumisen turvaaminen nousee esille lainsäätäjän miettiessä lakiuudistuksen tavoitetta.

Translaki ei toisaalta ole irrallinen säännöstö, vaikka sen soveltamisalue itsessään on perin yksilöllinen - hallitusohjelmassa mainittu tavoite yhdistää nykyiset isyys- ja äitiyslait yhdeksi vanhemmuuslaiksi sisältää sekin vahvan idean sukupuolen moninaisuudesta ja siten senkin lakiuudistuksen käsittely lainvalmistelussa ja lain voimaansaattaminen tukevat moninaisemman sukupuolikäsityksen valtavirtaistumista, mikä suuntaus todennäköisimmin parantaa sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yleistä hyvinvointia,,,

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

"Ihmisoikeudet eivät kuulu alaikäisille."

Näinhän se on suunniteltu, tuo ihmisoikeuksien käsite, että oikeus omaan tahtoon, alkoholin juomiseen, seksiin ja vähän kaikenlaiseen alkaa vasta 18-vuotiaana.

Teini-ikäisille pitäisi perustaa oma ihmisoikeuksien käsite, jossa vastuut ja vapaudet olisivat jotain lapsuuden ja aikuisuuden välimaastosta. Kun minä olin 13-vuotias, kävimme muutaman kerran viikonloppuna bileissä jonkun luokkakaverin perheen omakotitalossa. Oli tupa täynnä juhlijoita, kaikki noin 13-vuotiaita. Alkoholia riitti, laki oli hidaste mutta ei ongelma. Otimme oman käden oikeudella itsellemme ihmisoikeuksia, joita laki ei meille tarjonnut sen ikäisenä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Saattaa olla, että joku vastaan haraava poliitikko näin tosiaan ajattelee.

Täysimittaiset kansalaisoikeudet ja ihmisoikeudet ovat kuitenkin eri asia, myös lapsen oikeudet ovat ihmisoikeuksia:

"Periaate 2

Lapsen tulee saada nauttia erityistä suojelua ja hänelle tulee lainsäädännöllä tai muulla tavoin suoda edellytykset ruumiillisesti, henkisesti, moraalisesti, sielullisesti ja sosiaalisesti terveeseen ja normaaliin kehitykseen vapaissa ja ihmisarvon mukaisissa oloissa. Säädettäessä tätä tarkoittavia lakeja lapsen etujen tulee olla tärkeimpänä näkökohtana."

https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/lapsen-oikeu...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen ollut huomaavinani, että liikkeellä on paljon moraalisesti närkästeleviä mielensäpahoittajia jotka toisaalta haluaisivat estää lapsia ja nuoria avartamasta tietämystään ja tuntemustaan kaikesta näiden moralistien ennakkoluulojen syövereistä kumpuavista pelkojen aiheista ja toisaalta kieltämällä heiltä ihmis- ja kansalaisvapauksia ja -oikeuksia. Siinä he käyttävät apunaan vaatimuksia aikuisille "lasten suojelemisesta" näkemästä ja etenkin kokemasta erilaista ja myös suoria oikeuksiin kohdistuvia kieltoja. Eräänlainen kaksoistaktiikka.

Jos heidän vaatimuksensa toteutuvat niin seurauksena on "tynnyrissä kasvatettujen" nuorten törmääminen kerralla monimuotoiseen reaalimaailmaan aikuistuessaan. Ilmeisesti moralistit kuvittelevat esittämillään peloilla pystyvänsä hallitsemaan noin kasvaterttuja aikuisinakin.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #114

Minun mielestäni lain ei pitäisi muodostaa korkeita äkillisiä porrastuksia ihmisen oikeuksissa ja velvollisuuksissa, jotka mullistavat elämää dramaattisesti eräänä yönä klo 24:00. Ihminen kehittyy asteittain päivä päivältä, ei dramaattisilla hyppäyksillä yöllä klo 24:00.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #115

Mittler on oikeassa. Toivoisnpa vielä, että kasvavat lapset ja nuoret oppisivat turvallisesti tunnistamaan ja tietämään asioista ennenkuin niihin omakohtaisesti ja mahdollisesti yksin törmäävät oikeassa elämässä. Tietämättömyys on karu kumppani.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Translain uudistus löytyy ensimmäistä kertaa hallitusohjelmasta. Nykyinen vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan ja lääketieteellinen ja juridinen prosessi erotetaan toisistaan. Lisäksi henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta luovutaan.

Muutakin hyvää hallitusohjelmassa on. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön näyttää vihdoin löytyvän poliittista tahtoa. Hallitus aikoo myös parantaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja nostaa pakolaiskiintiötä.

Eilen julkaistu hallitusohjelma näyttää myös luonnon kannalta historiallisen lupaavalta. Uusi hallitus on muun muassa lisäämässä luonnonsuojelun määrärahoja 100 miljoonalla eurolla vuodessa, jatkamassa soidensuojelun täydennysohjelman toteuttamista ja purkamassa energiantuotannon kannalta merkityksettömiä patoja. Näin laajat ja monipuoliset kirjaukset ovat välttämättömiä, sillä luonto on hätätilassa. Myös ilmastokriisin kiireellisyys näkyy hallitusohjelman kirjauksissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mutta J.Yrttiahon mukaan n.s. aktiivimallin purkamislupaukset on kepuleiden vaatimuksesta vesitetty vaatimalla ennen purkamista "vastaavia vaikutuksia". Lisäksi rutosti valtion omaisuutta myydään (taas ilmeisesti vähiten tarjoavalle) ja valtion n.s. hankeyhtiöitä yksityistetään j.n.e. Eli entinen meno hienoisilla kosmeettisilla ehostuksilla peiteltynä jatkunee. Alanpa epäillä, että kepuleiden vanhoillisuskonnollinen siipi Pohjanmaan rantaruåttalaisten tukemana vesittää myös hienoiset tasa-arvon kehittämisidut. Vihruleiden osto- ja myyntiliikkeellehan nekin lienevät vain kauppatavaraa kuten ympäristökysymykset ydinvoimaa myöten.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Että semmosta löpinää tällä kertaa. Hohhoijaa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Tämänkaltaisissa lakiasioissa kansanedustajilla on yleensä omantunnonvapaus äänestyksessä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #120

Niin persuillakin oli edellisen hallituksenkin aikana esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliitosta äänestettäessä - se omatunto tosin oli silloin Soinin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #121

Onneksi Paksukainen ja Ohukainen eivät ole mukana tässä hallituksessa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #120

Linkistä näkee, ketkä kansanedustajat ovat 2002 äänestäneet translaista ja hyväksyneet tekstin:
"1) esittää lääketieteellisen selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa sekä siitä, että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön;"

"Täysistunnon pöytäkirja 54/2002 vp
PTK 54/2002 vp
54. PERJANTAINA 3. TOUKOKUUTA 2002 kello 13
Tarkistettu versio 2.0
2) Hallituksen esitys laiksi sukupuolen vahvistamisesta eräissä tapauksissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi"
https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #123

Vuonna 2002 yleinen ymmärrys asiasta oli kovasti vähäisempi kuin nyt, jolloin nykyinenkin surkea laki oli vanhaa juridista tilannetta parempi. Ei ollut kovin kauan siitä, kun "väärässä sukupuolessa" esiintymistä käsiteltiin kiellettynä naamioitumisena. Tilaa pidettiin myös aika vähän aikaa sitten yleisesti mielenterveyden häiriönä ja mahdolliset hoidot tapahtuivat vuoden 1970 kastraatiolain puitteissa.

Vastaava kehitys on tapahtunut käsittämättömän myöhään monissa muissakin asioissa, kuten intersukupuolisten kohtelussa. Vammaisille tärkeä esteettömyys ei ole ollut normi kovin kauan.

Toimituksen poiminnat