AnukatariinaSolonen

Kansalainen: Valmistaudu siihen, että Martti-Miriam tulee ja sanoo moi!

Uudistettu nimilaki on nyt voimassa. Lain tarkoitus oli sovittaa yhteen kansainvälisiä käytäntöjä ja toisaalta vähentää turhaa byrokratiaa. Käytännössä viimeksi mainitussa onnistuttiin vain osin, varsinkin etunimen osalta laista tuli kovin kummallinen. Etunimien sukupuolitus säilytettiin, vaikka esimerkiksi Ruotsissa siitä on luovuttu jo vuonna 2012. Sukupuolituksen tueksi lakiin liitettiin sääntö, jonka mukaan nimi on sukupuolineutraali, jos se on vähintään viidellä ”toisen sukupuolen” edustajalla - tämä sääntö oli ennen viranomaisohjeessa. Nimenhakijan kannalta mahdollistetaan toisen sukupuolen nimi sillä perusteella, että hakijan sukupuoli-identiteetti osoitetaan luotettavasti maistraatissa – mikä tuottaa maistraateille kummallisen uuden virkatehtävän ihmisten identiteettien arvioinnissa.

 

Laki on kuitenkin kirjoitettu niin, että käytännössä se mahdollistaa suhteellisen joustavan nimikäytännön. Etunimiä voi olla nyt neljä kolmen sijasta ja se neljäs voi olla yhdistelmänimi. Sukupuolineutraalien nimien listalta ei heti pudota, jos nimenhaltijoiden määrä putoaa hetkeksi alle viiden. Laissa ei mainita mahdollisuudesta mies-naisnimien yhdistelmää, mutta sitä ei toisaalta siellä kielletäkään. Tämä mahdollistaa tällaisten nimien käytön poikkeuspykälän perusteella esimerkiksi muunsukupuolisille, intersukupuolisille ja transvestiiteille. Edelleen laki mahdollistaa translapsen nimen muutoksen identiteetin mukaiseksi, mikä onkin äärimmäisen tärkeä asia lapsen sosiaalisen transition kannalta.

 

Nyt kun lakia on ruvettu soveltamaan, sen mahdollisuuksia on myös käytetty. Transmiehille ja –naisille usein kohtuuttoman pitkä odotus juridisen sukupuolen muuttamiseksi helpottuu hieman, kun edes nimen saa muutettua. Transvestiitteja on ottanut toista sukupuolta olevia nimiä alkuperäisen nimensä lisäksi.

 

Maistraateissa muutokset ovat sujuneet asiasta laaditun kyselyn perusteella pääosin asianmukaisesti. Joissakin tapauksissa niissä ei ole osattu toimia uuden lain mukaisesti ja vaadittu todistuksia identiteetistä, joita ei enää pitäisi vaatia. Yhtään hyväksyttyä lapsen nimen muutosta identiteetin mukaiseksi ei kyselyssä toistaiseksi ole ollut.

 

(Edit 12.6.2019) Kevään aikana on tullut tietoa myös nimeään muuttaneista lapsista.  Hakemuksista osa on mennyt läpi ongelmitta ja osassa on vaadittu asiantuntijan mielipidettä identiteetistä. Tämä on ollut osin seurausta Oikeusministeriön antamasta ohjeesta, jonka mukaan oma selvitys on riittävä vain 15 vuotta täyttäneiltä - itse laki ei tällaista tulkintaa mitenkään tue.  Osalla 15 vuotta täyttäneistäkin on ollut ongelmia maistraattien noudattaessa vanhentuneita ohjeistuksia.

 

Jos siis näinä aikoina törmäät ihmisen nimeen, jossa on miehen ja naisen nimiä sekaisin, syy ei ole välttämättä painovirhe.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Onnea Anukatariina sinulle ja muutamille ystävilleni myös.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Isävainaan kaimatyttö Vieno Kekkonen teki hienon artistinuran. Joustettu siis on aiemminkin. Hyvä että nyt kirjattu lakiin. Sujuvoittaa monen ihmisen elämää.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Vienoa saattoi jo aiemman viranomaisohjeen turvin käyttää vapaasti naisen ja miehen nimenä - itse asiassa jo sitäkin aiemmin. :)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Hmm... Aika monimutkainen tämä nyt on vielä tavallaan.

Mielestäni parempi systeemi olisi jos vähän tekisi fonetiikan tutkimusta jossa mikä tahansa nimi voidaan luokitella joku maskuliiniseksi tai feminiiniseksi, tai joissakin vaikka androgyyniksi.

Ja sitten sitä voisi nimetä tai muuttaa nimiä oman tarpeensa mukaisesti.

Tietääkseni on olemassa sellaisia... "viikonlopputransuja" jotka vaihtavat viihteellä sitä identiteettiä että jos on vaikka arkena duunissa "Martti" ja viikonloppuna "Martta" niin mikäs siinä.

Lähinnä se että nimillä olisi se luokitus voisi olla selkeä että onhan se jollain tavalla osa sitä henkilökohtaista, ulospäin näkyvää identiteettiä vaikka sitten on vuorovaikutuksessa myös muiden ihmisten kanssa.

Varmaan helpompi kuitenkin että identiteetti vastaa ensimmäisen etunimen luokitusta. Aiheuttaa tarpeetonta sekaannuksia jos duunissa mies on "Martta".

Ei tuon nyt kuitenkaan pitäisi vaatia sen kummempaa todistelua kuin henkkareiden näyttö viranomaiselle että rekisterimuutos kohdistuu oikeaan henkilötunnukseen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Maailman muuttuessa avoimemmaksi monet transvestiitit (transsu voidaan kokea loukkaavaksi en suosittele...) olemaan ainakin osan aikaa julkisesti omana itsenään esimerkiksi töissä tai virallisen asioinnin yhteydessä. Tuolloin virallisen Ismo-Martan ei pitäisi aiheuttaa kohtuuttomia ongelmia, se päin vastoin selkeyttää tilannetta. Riittävän hyvin toiseen kokemaansa sukupuoleen laittautunut transvestiitti taas kokee hämmennystä ympärillään, jos mitään merkkiä asiasta ei muuten ole: "Jaahas, missäs se miespotilas sitten olikaan, rouva...?".

Tähän asti asiaa on helpottanut naiskuvalla varustettu henkilökortti, mikä on selvittänyt nopeasti esimerkiksi ongelmat lipuntarkastajien kanssa. Asioidessa kuvattoman kelakortin kanssa hämmennystä ilmenee tuon tuosta, ja tätä sekanimi ainakin vähentänee.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kannattaa varmasti punnita seuraamuksia nimen valinnassa. Lapset saattavat olla susia toisilleen, jopa lastentarhassa. Koulukiusaaminen on edelleen voimissaan kuten se on ollut aina ja tästä eteenpäinkin opettajista tai muista viranomaisista huolimatta.

Sosialismista hurmaantuneet neuvostoliittolaisetkin vanhemmat nimesivät lapsiaan esim Traktoriksi, Dynamoksi ja vastaavaa, onneksi ne voitiin jälkikäteen muuttaa Ivaneiksi ja Irinoiksi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

#4

Lasten kohdalla lain sovelluksesta ei ole vielä kauheasti kokemuksia. Ensimmäiseksi nimeksi lapselle hyväksytään vain arvatun sukupuolen mukainen tai sukupuolineutraali nimi - olisiko mahdollista antaa mies-naisnimi jo tuossa vaiheessa sukupuolipiirteiltään epätyypilliselle intersukupuoliselle, siitä minulla ei ole tietoa.

Sen sijaan lain pitäisi mahdollistaa sukupuoltaan selkeästi ilmaisevan lapsen nimen vaihdoksen koetun sukupuolen mukaiseksi - lapsellahan nykylain mukaan veisi vielä pitkän aikaa ennen kuin hän saisi muuttaa juridisen sukupuolensa koetun mukaiseksi, ja tällöin nimimuutos auttaisi hänen sosiaalista integroitumista koettuun sukupuoleen. Tällaisten tapausten tähänastisia päätöksiä siis ainakaan kyselyyn ei vielä osunut.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Nimien sukupuolittamisella on funktionsa. Se auttaa varsinkin tunnistamisessa. Esim. jos pitää selvittää, että kuka ryhmässä olevista henkilöistä on Martti, niin sukupuolitettuja nimiä käyttämällä on helppo rajata osa henkilöistä pois ja joissain tapauksissa se antaa tuloksen suoraan. Jos nimet eivät enää ilmaise sukupuolta, niin tuo etu menetetään.

Silti tässä asiassa liberaalimpi puoli minussa on vahvempi ja se sanoo, että varsinkin aikuisten ihmisten pitäisi pystyä kutsumaan itseään, vaikka kakkapökäleeksi, jos he niin haluavat. Hehän itse kantavat ne seuraamukset, jotka siitä koituu.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

#5

Eikähän kuiitenkin suurimmalla osalla suomalaisista ole edelleen järki päässä, ja antavat pojille pojan nimiä ja tytöille tytön nimiä. Tämä on marginaaliväen marginaalinen ongelma, ja suotakoon se heille.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#6:
Tämä taitaa kuulua sarjaan symboliset temput jotka eivät sen enempää ihastuta kuin vihastutakaan. Jos joku saa mielensä hyväksi, niin tuskinpa tuosta haittaakaan on. Meillä on ollut Kauno Kleemola, Vieno Sukselainen, Rauniksi on kastettu niin tyttöjä kuin poikiakin, joillakin seuduilla Pirjoa pidetään itsestään selvästi pojan nimenä ja latinalaisen kielialueen väestössä vilisee Jesus Marioita.

Jukka Ryhänen

"Hehän itse kantavat ne seuraamukset, jotka siitä koituu."

Ei suinkaan, asia on mitä suurimmassa määrin yhteiskunnallinen, uskonnollinen, eettinen, moraalinen jne.

Seuraukset eivät todellakaan rajoitu kuvaamallasi tavalla vaan täsmälleen päinvastoin.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

#5

Pakarisen into jaotella ihmisiä on varmaankin ymmärrettävä, niin on "aina" tehty. Nyt tehdyt muutokset mahdollistavat aiempaa tarkemman jaottelun, myös ne, joilla on sekä miehen, että naisen identiteetti, tulevat havaituiksi. Nimi ei kuitenkaan ole mikään virallinen jaotteluperusta ja sukupuolineutraalien nimien takia myös sellaisena äärimmäisen tehoton.

Kakkapökäleeksi ei aikuinenkaan voi itseään nimetä, nimi ei saa olla sisällöltään sopimaton :)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Mikä ihmeen into? Minulle on sama, miksi kukin itseään kutsuu.

Muutenkin väitätkö, ettei nimien sukupuolittamisella ole ollut mitään funktiota?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #23

Toki sillä on ollut funkio silloin, kun yhteiskunta oli jäykempi sukupuolirajoissa. Mikä sen funktio olisi tänä päivänä, onkin sitten eri asia. Itse en perusteltua sellaista hahmota.

Sukupuolitunnusta ollaan muutenkin piilottamassa, se tullee katoamaan henkilötunnuksesta lähivuosina - kuten myös syntymäaikakin. Syynä on niihin liittyvä tietosuojaongelma, jonka perusteella henkilö voi joutua syrjityksi sukupuolensa tai ikänsä takia esimerkiksi työnhaun alkuvaiheessa.

Molemmat merkinnät toki tulevat säilymään passissa ja henkilökortissa.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #23

Mikähän se funktio on ollut, kun on kuitenkin ollut nimiä, joita on käytetty molemmilla sukupuolilla?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #26

Maailmassa on pitänyt vallita tunne, että asiat ovat hallittavissa ja kaikella on oltava järjestys. Yksi tällainen elämän peruspilari oli, että ihmiset on voitava jakaa joillakin tavoin miehiin ja naisiin. Näin nimien suhteen valtaosin olikin, eikä muutamat Vienot ja Kainot tuota tunnetta ilmeisesti kuitenkaan järkyttäneet. Tässä on kuitenkin ollut eri vaiheita ja etunimien nykylakia edeltävä tiukahko sukupuolitus tuli vasta vuonna 1946 - siis Vienojen, Kainojen ja Tellervojen jälkeen.

Jukka Ryhänen

Joudunko vankilaan jos purskahdan spontaanisti nauramaan kuullessani jotain Jorma-Kirstiä tai Niina-Väinöä? Tuskin pystyn kuitenkaan pysymään pokkana. Hauskaahan tämä on, jos vaan sallitaan nauraa.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

No, luultavimmin ihminen esittäytyy sinulle Jormana tahi Kirstinä kuin Jorma-Kirstinä. Mutta hyvä on se, että virallisesta asiakirjasta löytyvät molemmat nimet, jos ihminen elämäntilanteensa sellaiseksi kokee.

Jukka Ryhänen

Ehdotuksestani pukeuduimme joitakin kymmenä vuosia sitten seurakunnan nuorten pikkujouluissa poikina naisiksi hameineen, peruukkeineen, meikkeineen, rintoineen jne.

Sain siitä kovan nuhtelun eräältä seurakunnan vaikuttajalta. Ei rassukka ymmärtänyt huumoria vähääkään.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

#7

Häkki ei varmaankaan siitä heilahda. Jos se toistuu tai saa seurakseen muuta halventavaksi tarkoitettua viestintää esimiehenä, kollegana, opettajana tai asiakaspalvelijana, ollaan jo sitten lain tuolla puolen.

Jukka Ryhänen

Ok eli siviilissä saa revitellä vapaasti mutta töissä nuttura kireälle? Myönnän, en toki tahallani alkaisi pilkkaamaan ketään olipa nimi mikä vaan mutta spontaaneille reaktioille ei välttämättä voi mitään.

Onnea vaan kaikille onnellisille!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #17

Olen seurustellut nuorena miehenä Reva-nimisen tytön kanssa. Ei minulta pokka pettänyt.

Sitäpaitsi, ei nimi miestä eikä naista pahenna.

Jukka Ryhänen Vastaus kommenttiin #18

Jos tuo on suomalaisen henkilön etu- tai sukunimi niin varmasti jollain muulla on kyllä pokka pettänyt. Jos taas ei ollut suomalainen nimi niin mitäpä sitä sen kummemmin noteeraamaan, löytyyhän maailmasta pilvin pimein nimiä ja sanoja eri kielissä joilla on suomalaisille oma merkityksensä.

Joo ei varmasti nimi pahenna.

Itselleni tällä Solosen ilmoituksella ei oikeastaan ole sen kummempaa merkitystä muuta kuin juuri se mistä äsken hänelle kommentoin: polisointi ja komentelu ei vetele.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #31

Etelä-afrikkalainen, lisätään vielä että ei kovinkaan harvinainen valkoisella naisella. Esiintyy muodoissa ”Reva” ja ”Reeva”.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #17

Ei ihan... Siviilissä revittelyssä tulee vastaan kunnianloukkauspykälä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #19

Hetkinen siis... transihmisille nauraminen on rangaistava teko?

Seuraavaksi varmaan kirjoitat, että vitsien kertominen transihmisistä tulee olla myös rangaistava teko, varsinkin jos niissä asetetaan transihmiset epäsuotuisaan valoon.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #28

Puhuin Ryhäsen kuvaamasta, aiheeseen liittyvästä edelleen revittelystä.

Ja niin, Pakarisen ilmeiseksi järkytykseksi maailma on muuttunut suvaitsemattomuudelle suvaitsemattomaksi. Somessa tai arkielämässä tällä tavoin tapahtuvaa "hauskanpitoa" rajataan poliisin sanoin seuraavasti:

"Vihapuhetta ovat kaikki ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjaa suvaitsemattomuuteen. Tämä koskee niin aggressiivista suvaitsematonta kansalaismielisyyttä kuin vähemmistöjen, siirtolaisten, ja siirtolaistaustaisten ihmisten syrjintää ja vihamielisyyttä heitä kohtaan.

Vihapuhetta tarkasteltaessa on huomioon otettava sananvapaus, joka on turvattu sekä Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksessa että Suomen perustuslaissa. Tällä tarkoitetaan jokaisen oikeutta ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa mielipiteitä, tietoja ja muita viestejä kenenkään ennalta estämättä.

Sananvapauden piiriin eivät kuulu ainoastaan sellaiset tiedot tai mielipiteet, jotka otetaan vastaan mielellään tai joita pidetään harmittomina tai yhdentekevinä, vaan myös sellaiset, jotka koetaan esimerkiksi järkyttävinä, häiritsevinä tai epämiellyttävinä.

Suomen lainsäädännössä ja erilaisissa kansainvälisissä sopimuksissa sananvapauden käyttöä kuitenkin rajoitetaan niin, ettei sananvapauden turvin sallita muiden perusoikeuksien tai ihmisarvon loukkaamista. Rikoslaissa sananvapautta on rajattu muun muassa säätämällä kunnianloukkaus ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan rangaistaviksi teoiksi. Näin ollen rangaistava vihapuhe on myös viharikos."

https://www.poliisi.fi/vihapuhe

Jukka Ryhänen Vastaus kommenttiin #29

Ajattelin ensin että blogauksesi on jonkinlainen positiivissävyinen ilmoitusasia mutta tästä kommentistasi saa sen kuvan että olisitkin enemmän poliisi- ja kontrollimielessä liikkeellä. Ikään kuin keisari joka julistaisi että nämä ovat nyt uudet tavat, näitä kaikki noudattakoot.

Tästä en pidä.

Ja tuo poliisin ohjeistus ei pidä vähääkään paikkaansa koska laissa ei ole määritelty vihapuhe -nimistä rikosta.

Oikeastaan tuo poliisin sivuilta lainaamasi pitäisi saattaa virkamiesoikeudellisten toimenpiteiden kohteeksi. En vaan millään jaksaisi kun tätä samaa roskaa tulee joka tuutista.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #30

Bloggaus oli iloisen uutisen ilmoitus ja samalla asian mahdollisesti nostaman hämmennyksen minimointiyritys. Keskustelu kuitenkin johti lopulta siihen, että sanomisellakin on rajansa - riippumatta siitä, onko kyse sukupuolen moninaisuudesta tai muusta ihmisen ominaisuuksiin kohdistuvasta.

Tästä maasta kun vain on tullut sellainen, että laki ei enää siedä ihmisten syrjintää tai muuta vakavasti asiatonta kohtelua missään tasolla - perheen ja uskonnollisen yhteisön sisällä tapahtuvat asiat ovat vielä tässä suhteessa osin lain ulottumattomissa. Toivottavasti tämä ei ahdista liikaa.

Poliisin ohje on totta ja olemassa, ei kai se muuten poliisin sivuilta löytyisi: Suomen lainsäädännössä ei ole erikseen säädetty viharikosta, mutta tuntomerkkien täyttyessä muun rikoksen yhteyteen liitetään tieto sen mahdollisesta vihamotiivista, mikä voi sitten tuomioistuimessa koventaa rangaistusta.

Kuten aiemmin olen asiasta blogannut, kansalaisen ei ole liian vaikea elää tämän asian kanssa, jos opettelee siihen liittyvät perusasiat:

http://anukatariinasolonen.puheenvuoro.uusisuomi.f...

Jukka Ryhänen Vastaus kommenttiin #33

Höpö höpö. Sinä et puhu minkään maan nimissä, et Suomen nimissä etkä minkään muunkaan. Sinä et päätä asioista. Sinä voit esittää oman mielipiteesi - siinä kaikki.

Tästä maasta ei ole tullut todellakaan sellainen kuin sinä luulet. Tämä maa on päinvastoin kurkkuaan myöten täynnä sinun kaltaisiasi komentelijoita. Emme kaipaa sellaista mentaliteettiä vähääkään.

Jos et osaa elää valtaväestön ehdoilla niin vedä siitä johtopäätökset.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #34

Ryhäsen ei kannata huolestua, en suunnittele vallankaappausta. Sen sijaan kerron niistä lainsäädännön reunaehdoista, joilla meitä jo nyt koetetaan paimentaa kohtelemaan toisiamme riittävällä kunnioituksella. Valtaväestö tämän asian kyllä hallitsee eikä koe sitä minkäänlaisena rasitteena omassa elämässään - silloin tällöin asiat toki tuottavat uusia ahaa-elämysten aiheita. Tähän nähden Ryhäsen lausumat "tämän maan" ja "valtaväestön" puolesta puhujana kumisevat tyhjyyttään.

Jukka Ryhänen Vastaus kommenttiin #35

Väärinkäsitysten välttämiseksi: sinä olet ihan fiksun tuntuinen ihminen ja kirjoitat sinäsnä asiallisesti. Mutta se että vedät oikeudet, poliisit ja lait kovin äkkiä esiin viittaa siihen että haluat kontrolloida ja määräillä. Se siinä tökkii.

Joku nimijuttu ei ole iso asia minulle mutta jos samassa yhteydessä on heti esillä poliisi ja rangaistukset niin silloin sanon että ei käy.

Todellinen vapaamielisyys ja liberalismi ei voi edes rakentua uhkille.

Ottakaa minun puolestani ihan mitä nimiä vaan, ei se minua haittaa. Mutta jos mennään käräjille jostain pikku sanailusta niin äänensävyt muuttuvat nopeasti, ja aivan varmasti monella muullakin kuin minulla.

Ja lisäksi: sinä tuskin olet paras henkilö tietämään mitä ns. valtaväestö ajattelee. Sinun pitäisi tietää se. Ja jos et tiedä niin ota selvää.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #36

Keskustelu lain rajojen koettelusta alkoi Ryhäsen aloitteesta. Siihen on vastauksena lain antamat reunaehdot, joissa aika harvat joutuvat niitä koettelemaan.

Kansan asenteita on ihan tutkittukin, esim. avioliittolain yhteydessä. Muutos on ollut tällä vuosikymmenellä erittäin nopeaa. Lähin havaintoalueeni, oma elin- ja työympäristöni on tuottanut minulle valtavan positiivisen yllätyksen. Olen kyllä tietoinen Suomessa olevista alueellisista ja aatteellisista kuplista, joissa tilanne ei tältä näytä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #34

Tämä maa on sellainen kuin perustuslaki sanoo. Se kuvaileee suomalaisuuden pääpiirteissään.

Jos ei Suomeen sovi niin sitten Suomesta ulos.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #38

Eli jos joku suomalainen ei halua noudattaa noita tyrannistisia lakeja, niin se heitetään ulos väkivaltakoneiston avulla. Ihan looginen askel noiden kaavailtujen lakien perään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #39

"Eli jos joku suomalainen ei halua noudattaa noita tyrannistisia lakeja, niin se heitetään ulos väkivaltakoneiston avulla."

Ei vaan lakien rikkomisesta rangaistaan, kuten rikollisille tehdään.

"Ihan looginen askel noiden kaavailtujen lakien perään."

Suomen perustuslaki ei ole mikään "kaavailtu laki" vaan on olemassa ja se olennaisesti määrittelee miten Suomessa ollaan.

Jos ei suomalaisuudesta tykkää niin menkööt muualle sitten.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #39

"Eli jos joku suomalainen ei halua noudattaa noita tyrannistisia lakeja, niin se heitetään ulos väkivaltakoneiston avulla."

Tähän suuntaan itseasiassa ollaan joissakin maissa tällä hetkellä menossa. Isiksen kalifaattiin menneiltä omaan maahansa tyytymättömiltä ollaan ottamassa kansalaisuutta pois tutkimatta heidän tekemisiään tuona aikana. Saa nähdä vaikuttavatko kansainväliset sopimukset asiaan mitenkään vai jääkö joku kokonaan ilman kansalaisuutta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Lasten maailma on julma. Vanhempien kannattaa ymmärtää, etteivät anna lapselle erikoista nimeä, josta voidaan kiusata. Aikuinen vaihtakoon nimensä haluamakseen.
Lasta ei kannata yllyttää esiintymään toisessa sukupuolessa. Pitää varoittaa, että se voi johtaa kiusaamiseen.
Jos on sukupuoliongelma, voi neuvoa olemaan poikatyttö tai androgyyni.
Kiusaaminen on väärin, mutta lapsen ei kannata altistaa itseään sille.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Todella, lasten maailma voi olla julma ja kiusaamisen aiheita voi löytyä monia. Nimet on tänä päivänä kuitenkin huomattavasti harvinaisempi kiusaamiskohde kuin minun ja Säämäen lapsuudessa, niiden moninaisuuteen nykyajan lapset ovat eri tavoin tottuneita.

Lasta ei kukaan ole neuvomassa esiintymään toisessa sukupuolessaan vaan siinä ihan omassaan. Sukupuolitietoisessa kasvatuksessa, jota koulussakin pitäisi noudattaa, kannustetaan lasta olemaan oma itsensä ja myötäeletään hänen kokemuksensa mukaisesti. Tilanteessa, jossa lapsen identiteetti vaikuttaa olevan stabiilisti ”se toinen”, on tässä ympäristössä viisasta myös nimen mukana ikään kuin virallistaa ja normaalistaa tuo oleminen. Siitä, että lasta kutsutaan kokemansa sukupuolen mukaisesti koulussa tai päiväkodissa, on jo olemassa positiivisia kokemuksia. Tähän mennessä on ollut kuitenkin riskinä se, että joku aikuinen puhuttelee lasta virallisella nimellä, koska se on edelleen niissä virallisissa papereissa. Kokemus voi olla huomattavan traumaattinen.

Poikatytöt ja androgyynit olkoot edelleen vapaasti omia itsejään sellaisenaan.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Yläasteella kovistyyppinen Hanna-Mari huusi opettajille: "Mä olen Hanni", kun opettaja käytti virallista nimeä.
Opettajilla voi olla vaikeaa mielensäpahoittajien kanssa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Olihan jo 30 vuotta sitten meillä kuuluisa Heikki-Anneli Vatema, jonka kaikki muistavat.

Toimituksen poiminnat