AnukatariinaSolonen

Mitä sukupuolen moninaisuudesta on syytä tietää?

Kirjoituksen tarkoitus

 

Sukupuolivähemmistöjä edustavat ihmiset kokevat elämässään monenlaista negatiivista painetta muilta ihmisiltä niin, että heidän oikeuttaan olla omana itsenään loukataan. Toisaalta monet cis-ihmiset kokevat sukupuolivähemmistöön kuuluvan kohtaamisen haasteellisena ja loputtomasti erilaisia vaatimuksia sisältävänä asiana. Tämä tuottaa monissa heistä ahdistusta ja toisaalta se ahdistus kääntyy joillakin myös aggressioksi: ”Miksi minun pitää ottaa tollaset huomioon - ennen oli helpompaa, kun oli vain miehiä ja naisia, minkä saattoi vain vilkaista haarojen välistä.”

 

Tämän ristiriidan helpottamiseksi olen hahmotellut ”minimietiketin”, jolla asioihin enempää perehtymätön kansalainen voisi pärjätä ja jonka ei pitäisi olla liian monimutkainen hallittavaksi.

 

Termeistä

 

 • Jos on erityisesti puhe ihmisistä, joiden oma kokemus vastaa kätilön arvaamaa sukupuolta, asiallinen käsite on cis-sukupuolinen, cis-nainen, cis-mies…: Cis  = samalla puolella.

 

 • Trans = ”toisella puolella”

 

 • Kaikista sukupuolivähemmistössä olevista voidaan käyttää asiallisesti käsitteitä ”transihmiset” ja ”sukupuolivähemmistöt”.

 

 • ”Sukupuolen moninaisuus” –termi on hyvä, kun keskustellaan kaikista, myös cis-ihmiset mukaan lukien.

 

 • Henkilö, joka on tullut määritellyksi naiseksi, mutta kokee olevansa mies, on joko ”mies”, ”transmies” tai joskus prosessin kokonaan läpikäyneenä ”transtaustainen mies”.

 

 • Henkilöstä itsestään puhuttaessa pelkkä mies on paras, mutta jos itse ilmiö on syytä ottaa puheeksi, mainitut trans-alkuiset sanat ovat asianmukaisia.

 

 • Sama kääntäen mieheksi määritellylle, joka kokee olevansa nainen.

 

 • Niiden tapauksessa, joiden identiteetti ei ole selkeästi miehen eikä naisen, ”muunsukupuolinen” voi olla ok yleiskäsitteenä. Toinen ja ehkä edellistä laajemmin itseen kohdistettuna hyväksytty on vierasperäisen termin raakakäännös ”ei-binääri”: Ei koe olevansa pysyvästi mies eikä nainenkaan.

 

 • Lisäksi ei-binäärillä alueella eri identiteeteille on loppumaton määrä termejä ja niille määrittelyjä niin, että ne eivät erotu toisistaan loogisesti ja niin, että eri ihmiset määrittelevät itsensä samaan termiin eri perustein. Näissä tapauksissa – jos asia todella on edes olennaista udella – voi antaa ihmisen itsensä kertoa oman identiteetin nimi ja kunnioittaa hänen itsemäärittelyään tämän käsitteen käytössä.

 

 

Kohdatessasi lähimmäisen toimi näin:

 

 • Jos on ilmeistä, että ihminen on identiteetiltään nainen, kohtele häntä kuten kohtelisit kaikkia muitakin naisia.

 

 • Jos on ilmeistä, että ihminen on identiteetiltään mies, kohtele häntä kuten kohtelisit kaikkia muitakin miehiä.

 

 • Jos ihminen ei ilmennä selkeästi olevansa mies tai nainen, kohtele häntä ihmisenä.

 

 • Valitse heidän mahdollisista ammattinimikkeistään niiden mahdollinen sukupuolineutraali versio.

 

 

 • Muita kieliä kuin Suomea käytettäessä:

 

      - Englannissa tittelien Mr ja Mrs sukupuolineutraali vastine on Mx.

 

      - Käytä ihmisen kokemuksen mukaisia yksikön 3. persoonan pronomineja niissä kielissä, joissa ne     

        ovat sukupuolittuneita. Ruotsissa neutraali versio on ”hen” ja Englannissa ”they”.

 

 

 

Älä toimi näin:

 

 • Jos joku on varmaa, niin ainakin ”transu” on väärä termivalinta – se on loukkaavuudeltaan samaa luokkaa kuin ”n-u”-slurri tummaihoisesta.

 

 • Vanhentunut käsite transseksuaalinen koetaan usein loukkaavaksi: Transsukupuolisuudella ei ole varsinaisesti mitään tekemistä ihmisen seksuaalisuuden kanssa, vaan se voi olla mitä tahansa niin kuin kaikilla muillakin.

 

 • Sukupuolta ei vaihdeta, ulkoinen sukupuoli korjataan vastaamaan omaa kokemusta. Edelleen validi juridinen termi ”sukupuolen vaihtaminen” liittyy ainoastaan juridisen sukupuolimerkinnän muutokseen.

 

 • Muuhun satuttavaan vuorovaikutukseen kuuluu mm.

 

      - vanhan etunimen käyttö tai vastaava ”väärin sukupuolittaminen”,

 

      - utelu menneestä elämästä väärässä sukupuolessa, jalkovälin nykytilasta jne.

 

      - puhe ”oikeista” naisista tai miehistä.

 

 • Jos olet ilmeisesti loukannut sananvalinnoillasi, pahoittele äläkä ala inttämään: Ihminen tietää oman kokemuksensa paremmin kuin Sinä.

 

 

 

Eihän se tämän enempää vaadi, vai…?

 

 

Muista vielä, että

 

 • Työelämässä ja asiakkaana sukupuolivähemmistöjen edustajia suojaa Tasa-arvolaki. Käytännössä se tarkoittaa, että et voi palvelun tarjoajana, työnantajana, esimiehenä tai työtoverina asettaa muita huonompaan asemaan sellaista henkilöä, jonka sukupuoli-identiteetti ei vastaa hänen syntymässään määrättyä tai hän ilmaisee sukupuoltaan muutoin totutusta tavasta poiketen.

 

         Käytännössä noudattamalla edellä mainittuja ohjeita tällaista syrjintää ei pääse tapahtumaan.

 

 

Jos asian syntyjä syviä aletaan miettiä, on syytä ymmärtää se, että

 

 • sukupuolen moninaisuuden tilat ovat osa ihmisyyttä, samoin kuin seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus tai oikea- ja vasenkätisyys: Kaikkia näitä on ihmispopulaatioissa jotensakin vakiomäärä ja kaikilla niillä lienee biologinen tausta.

 

 • sikiön kehityksessä aivojen sukupuolittuminen tapahtuu kehon sukupuolittumisen jälkeen. Jos noissa olosuhteissa kohtaavat sopivat geneettiset altisteet ja äidin hormonaaliset muutokset, voi tuloksena olla eri tavoin sukupuolittunut keho ja aivot.

 

 • sukupuolen moninainen ilmeneminen voi johtua myös suoraan kromosomaalisesta variaatiosta. Tällöin on kyse intersukupuolisuudesta, jossa keho ei ole välttämättä täysin feminiininen tai maskuliininen. Intersukupuolisen identiteetti voi olla mies, nainen, trans-jotain tai vain intersukupuolinen.

 

 • osa näistä ihmisistä tarvitsee lääketieteellisiä toimenpiteitä ollakseen kokonaisina omina itsenään. Tässä suhteessa tilanne on hyvin paljon vastaava kuin raskauden kohdalla: Kumpikaan ei ole tauti, mutta mahdollisen ja oikein määritellyn hoidon takia ne ovat mukana kansainvälisessä tautiluokituksessa.

 

 • mikään näistä tiloista ei siis ole mielenterveyden häiriö eikä mikään niistä ole psykiatrisin menettelyin pois hoidettavissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos Anukatariina, seikkaperäisestä ja yleishyödyllisestä avauksestasi.

Jossain vaiheessa haluan kysellä vielä terminologiasta sinulta enemmänkin. Tuon moninaisuuden sisään mahtuu vielä kovin paljon erilaista moninaisuutta.

Mutta palaan tähän myöhemmin enkä halua keskustelua ainakaan ihan alkuvaiheessa sekoittaa. Kiitos siis tästä avauksestasi!

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Kiitos kommentista. Moninaisuuden sisällä on todella erittäin paljon moninaisuutta, myös termien tulkinnan ja itselleen sopivaksi kokemisen moninaisuutta. Jotkut käsitteet ovat selkeitä: Esimerkiksi sukupuoleton/asukupuolinen ei koe olevansa mies eikä nainen missään määrin. Monet muut ovat niin diffuuseja, että kukaan tässä maailmassa ei voisi varmuudella sanoa, että koska tuolla ihmisellä on nuo ominaisuudet ja tuo identiteetti, niin hän edustaa tuota nimikettä.

Tämän takia on sekä näille ihmisille että heidän kanssaan vuorovaikutuksessa olevien kannalta paras ja helpointa, että annamme kunkin itse määritellä oma identiteettinsä ja kunnioittaa tuota itsemäärittelyä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ihmisen ilmoitettua identiteettiä ei tule kyseenalaistaa esimerkiksi niin, että muunsukupuolinen ei saisi silloin tällöin revitellä täysillä jommankumman perinteisen sukupuolen ilmaisun alueella.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kiitos tästä Anukatariina, erinomaisen selkeä kooste.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Hienoa. Samalla voisimme puuttua siihen hienovaraisuuteen, jolla puhumme ihmisen iästä. Vanhukset eivät välttämättä pidä siitä, että heitä kutsutaan vanhuksiksi, eivätkä lapset lapseksi kutsumisesta. Aikuiselta vaikuttavatkin saattavat vastata mieleltään sitä, mitä usein lapset tai vanhukset ovat, johtuen kehityshäiriöstä, vammasta, sairaudesta tai muuten vain erilaisesta kehitysnopeudesta tai -suunnasta.

 • Iän moninainen ilmeneminen voi johtua myös suoraan kromosomaalisesta variaatiosta.
 • Aivojen ikätyypillinen kehitys tapahtuu kehon ikääntymisen myötä. Jos kohtaavat sopivat geneettiset altisteet ja hormonaaliset muutokset, voi tuloksena olla eri tavoin ikääntynyt keho ja aivot.

Kohdatessasi lähimmäisen toimi näin:

 • Älä oleta lähimmäisen olevan minkään ikäinen – vaikutti hän olevan vauva, taapero, lapsi, nuori, aikuinen, keski-ikäinen tai vanhus.
 • Kaikilla on tietenkin syntymästä laskettava ikä, mutta aikuinenkin voi olla mieleltään lapsi ja lapsi voi olla pikkuvanha, jne.
 • Jos ihminen ei ilmennä selkeästi olevansa jonkin tietyn ikäinen, kohtele häntä ihmisenä.
 • Käytä ikäneutraalia kieltä, jos et tiedä minkä ikäisenä henkilö odottaa häntä kohdeltavan
 • Käytä henkilön itse kertomaa ikäryhmää hänen kanssaan keskustellessasi.
 • Kaikki ihmiset ovat tasavertaisia, joten älä vaadi pienikokoisintakaan tai kurttuisintakaan henkilöä syömään, pukeutumaan tai vaihtamaan vaippoja.
 • Anna sukulaisillesi ja tuttavillesi syntymäpäivälahjoja huomioimatta heidän ikäänsä, elleivät he erityisesti pyydä tietyn ikäryhmäoletuksen lahjoja. Voit esimerkiksi ostaa tuliaisiksi viinipullon aivan ikään katsomatta.
 • Rakkaus kaikenikäisten välillä on yhtä arvokasta

Älä toimi näin:

 • Jos olet ilmeisesti loukannut sananvalinnoillasi, pahoittele äläkä ala inttämään: Ihminen tietää oman kokemuksensa paremmin kuin Sinä.
 • Jos joku on varmaa, niin ainakin ”lapsellinen” on väärä termivalinta – se on loukkaavuudeltaan samaa luokkaa kuin ”n-u”-slurri tummaihoisesta.
 • Ikä ei muutu ilman henkilön tahtoa, vain stereotyyppiset oletukset iästä muuttuvat. Edelleen validi juridinen termi ”vanheneminen” liittyy ainoastaan juridisen iän muutokseen.
 • Älä tuomitse toisten rakkaussuhteita ikäodotuksen perusteella.

Muista vielä, että:

 • Työelämässä ja asiakkaana ikäryhmien edustajia suojaa Tasa-arvolaki. Käytännössä se tarkoittaa, että et voi palvelun tarjoajana, työnantajana, esimiehenä tai työtoverina asettaa muita huonompaan asemaan sellaista henkilöä, jonka ikäidentiteetti ei vastaa hänen ikävuosissaan laskettua tai hän ilmaisee ikäänsä muutoin totutusta tavasta poiketen.

PS. Minua saa kutsua vain kaikki-ikäiseksi, joka siis tarkoittaa kaikkia kasvuvaiheita vauvasta vanhukseen.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Niin, YK on kiinnittänyt huomiota leimaavaan luokitteluun iän perusteella ja ehdottaa mm. vanhuksen sijaan vanhempaa aikuista.

Kaikki-ikäisyys on medisiinisesti haastavaa ja siksi onkin suositeltavaa luetella hoitotahdossa tarvitsemiensa erikoisalojen minimiskaala, kuten neonatologia, pediatria ja geriatria.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Grönroosilla on ilmeisesti jotain sydämellään... Tarkoittaako kommentti sitä, että ihmisen käsitys omasta iästä likimain välillä 0-100 v ja sen tuomista mahdollisuuksista ja rajoitteista on identtinen asia sukupuoli-identiteetin kanssa ja suorastaan, että näin muodoin ihmisen muu kuin cis-identiteetti on pelkkä harhakuviltelma?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Sallittaneen villi arvaus. Arvaan, että neuvot ihmisten sensitiivisestä kohtaamisesta ärsyttävät joitakin. Usein he identifioituvat taisteluhelikoptereiksi. Jos kieltäytyvät ihmislääkärin hoidosta, tarjoan mahdollisuutta kutsua paikalle lentokoneinsinööri.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Pointtini nyt oli, että aivan jokainen voi keksiä itselleen lukemattomia erilaisia identiteettejä erilaisissa asioissa. Niitä identiteettiryhmiä, joissa tätä voi harjoittaa on monia - sukupuoli, ikä, rotu, laji, sosiaaliryhmä, jne. Jos nyt sukupuoli nostetaan sellaiseksi, jossa kategorisointi on vain itsensä päätettävissä, pitäisi se johdonmukaisesti ottaa sellaiseksi kaikissa muissakin kategorioissa, eikö?

No ei. Kategoriat perustuvat johonkin todelliseen, josta ne voidaan konstruoida lukuisilla eri tavoilla. Kirjoittaja ehdottaa, että yksilö olisi kategorisoitavissa vain hänen omasta päätöksestään, mutta se olisi mielivaltaisen perusteeton päätös. Ylipäätään kieli on yhteisöllisesti rakentunutta, jossa yksilöillä ei varsinaisesti ole päätösvaltaa.

Esimerkiksi rikollisilla ei ole annettu päätösvaltaa esiintyä rikkeettöminä kansalaisina, vaikka se kuinka olisi heidän identiteetilleen mieluisaa. Alaikäinen ei saa päättää olla täysi-ikäinen, joka saisi ostaa kaupasta viinaa, eikä päin vastoin, täysi-ikäinen ei itse identiteettivalinnallaan saa päättää olla lapsi, joka olisi esimerkiksi vapautettu rikosvastuusta.

Vastavasti sukupuoli voidaan määritellä monilla eri tavoin, joista biologisesti pidetään merkittävänä sitä, kenellä on munasoluja ja kenellä siittiösoluja – kuka voi ehkä hedelmöittää kenet. Vaikka se ei ole aivan yksiselitteistä, ei se kuitenkaan ole valinta-asia – lesbo, jolla on munasarjat, ei tuosta noin vain voi päättää siittää kumppaniaan.

  «on identtinen asia sukupuoli-identiteetin kanssa ja suorastaan, että näin muodoin ihmisen muu kuin cis-identiteetti on pelkkä harhakuviltelma?»

Identiteetti tai itsekuva on oman pään sisällä, eikä varsinaisesti koskaan "harhaa", koska se määritelmältään tarkoittaa sitä kuvaa itsestä. Onko se sitten missään vastaavuudessa muiden ihmisten saaman kuvan kanssa on eri asia. Jos jonkun identiteetti on olla kala, muut voivat ehkä huomauttaa, että se ei oikein vastaa todellisuutta. Siinä mielessä se voi perustua harhakuvitelmaan.

On kyllä joitain onnellisia transseksuaaleja, joiden sukupuoli-identiteetti vastaa muiden ihmisten arvausta varsin hyvin. Sekään ei silti tarkoita, että solut olisivat tehneet muodonmuutoksen.

Toki kohteliaisuus on hyvä ja kannatettava asia. Jos muiden rumana pitämä ihminen pitää itseään kauniina, suotakoon hänelle se ilo. Täytyykö kohteliaisuuden vuoksi sitten aina suostumaan lähteä kaikkiin roolileikkeihin, on eri asia. Sukupuoli-identiteetiltään erilaisiltakin voidaan odottaa sukupuolen toisenlaisiin määritelmiin sopeutumista monissa tilanteissa.

Jos identiteetti tai fantasiat kovasti poikkeavat yleisestä luokittelusta, mikäs siinä, mutta ei se tarkoita, että muiden välttämättä täytyisi lähteä niihin mukaan. Tai varsinkaan, että muut täytyisi saada pakottaa omiin fantasioihin. Pakottaminenkin voi mennä kohteliaisuuden rajojen ulkopuolelle.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #8

Jotain tällaista uumoilinkin Grönroosin ajattelevan…

Ihmisellä on todella monia erilaisia identiteettikomponentteja työn, sosiaaliluokan, etnisyyden jne. perusteella. Näillä kaikilla mainituilla on yhteinen asia se, että ihminen sosiaalistuu tuohon identiteettiin oppimalla. Poikkeuksia tästä ovat joihinkin synnynnäisiin tai fyysisiin asioihin liittyvät asiat, kuten arkuus/rohkeus tai erilainen vammaisuus.

Sukupuoli-identiteetti on ikään kuin ”kovalevylle kirjoitettu” asia, jonka peittäminen tai muuttamisyritykset johtavat hyvin usein vakaviin mielenterveydellisiin ongelmiin ja valitettavan usein myös itsemurhaan. Tästä syystä myös lääketiede ei lähde korjaamaan ihmisen identiteettiä, vaan tarvittaessa kehoa koetun sukupuolen mukaiseksi.

Mitä tulee sukupuoli-käsitteeseen ylipäätään, se on hyvin monimuotoinen ja –tasoinen ja aiheuttaa ymmärrettävästi hämmennystä. Tässä yhteydessä se tarkoittaa sukupuolen kokemuksellista tasoa, joka on vahvassa suhteessa sosiaalisen sukupuolen kanssa, mutta jolla kuitenkin on blogissani kuvaamani biologinen ja siten muuttumaton kytkös. Sukupuolen kokemuksen, identiteetin ja sosiaalisuuden tasoa vastaa likimain Englannin sana gender, kun taas enemmän biologinen, lisääntymiseen liittyvä käsite on sex. Kumpikaan näistä sanoista ei tavoita yksin kaikkea sitä, mitä niillä yritetään selittää, mutta ovat hieman tarkempia kuin Suomen sukupuoli-sana.

Jos Grönroos haluaa lukea asiasta enemmän, se onnistuu vaikkapa täältä:

http://anukatariina2.blogspot.com/2017/10/mita-tar...

Toivottavasti Grönroos ymmärtää, että emme siis puhu mistään kevyen spekulatiivisesta aiheesta. Grönroosin ehdottama oikeus määrittää lähimmäisen sukupuoli hänen puolestaan esimerkiksi hänen ulkonäkönsä perusteella on äärimmäisen ei-toivottavaa toisen ihmisen perustavanlaatuisten oikeuksien rajoittamista ja myös Tasa-arvolain määrittämillä elämänalueilla (työelämä, koulutus, palvelut) kiellettyä syrjintää.

Grönroos voi tehdä empatiaharjoituksen kuvittelemalla, että häneltä tästä päivästä alkaen evättäisiin oikeus olla mies sen kaikissa sosiaalisissa ulottuvuuksissa ja sen päälle vielä pilkattaisiin siitä, että mieheyttään yrittää ilmentää – saattaisi pitemmän päälle käydä raskaaksi.

p.s.
Sopimattomien sanojen listastani puuttui Grönroosin käyttämä transseksuaalinen; se on vanhentunut käsite ja viittaa virheellisesti seksuaalisuuteen, minkä kanssa transsukupuolisuudella ei ole varsinaisesti mitään tekemistä. Korjaan asian tuota pikaa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #9
  «Tästä syystä myös lääketiede ei lähde korjaamaan ihmisen identiteettiä, vaan tarvittaessa kehoa koetun sukupuolen mukaiseksi.»

No lääketiede "korjaa" kehoa kosmeettisesti suurin piirtein kahdesta syystä: 1) identiteetin korjaaminen vastaamaan kehoa on ilmeisesti hankalampaa, 2) identiteetti määrittää ihmisen hänelle itselleen, joten siinä ei sikäli ole mitään korjattavaa. Kehon "korjaamisesta" käyttäisin mieluummin vaikkapa sanaa mukauttaminen.

  «Mitä tulee sukupuoli-käsitteeseen ylipäätään, se on hyvin monimuotoinen ja –tasoinen ja aiheuttaa ymmärrettävästi hämmennystä.»

Niinpä, sen vuoksi en myöskään näe perusteltuna, että monimuotoinen käsite monopolisoidaan identiteettiin perustuvalle näkökulmalle. Toki niin voidaan tehdä sellaisissa asiayhteyksissä, joissa muut näkökulmat eivät ole kovin merkittäviä.

  «Grönroos voi tehdä empatiaharjoituksen kuvittelemalla, että häneltä tästä päivästä alkaen evättäisiin oikeus olla mies sen kaikissa sosiaalisissa ulottuvuuksissa ja sen päälle vielä pilkattaisiin siitä, että mieheyttään yrittää ilmentää – saattaisi pitemmän päälle käydä raskaaksi.»

Minusta oma erilaisuus kannattaa tunnustaa ja jopa olla ylpeä (pride!) siitä. Se on minusta jotenkin sen vastaista, että yritetään alistaa muut johonkin kielelliseen roolileikkiin. Että pitää saada olla erilainen, vaikkapa transnainen, mutta kuitenkin vaaditaan kielellistä normalisointia ja yhden määritelmän mukaista määritelmää, että kutsutaan naiseksi. Minusta transnaisen pitää myös kyetä sietämään sitä, että häntä kutsutaan transnaiseksi.

Kuten edellä sanoin, kohteliaisuus on tärkeää, mutta pitääkö sitä kaikissa tilanteissa vaatia juuri oman identiteetin mukaan, on myös vähän ongelmallista.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #10

"Minusta transnaisen pitää myös kyetä sietämään sitä, että häntä kutsutaan transnaiseksi."

Miten tämän asian selvittäminen käytännössä sujuisi? Onko syytä kysyä kaikilta kaavamaisesti ajatellen naisen näköisiltä, ovatko he nyt naisia vai transnaisia? Vai onko parempi puhutella esim. kaikkia yli 180-senttisiä naisiksi esittäytyneitä suorilta transnaisiksi? Vai pitääkö tehdä kromosomitesti tai vähintään ulkoinen tsekkaus, ennen kuin ketään voi puhutella miksikään?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #11
  «Miten tämän asian selvittäminen käytännössä sujuisi? Onko syytä kysyä kaikilta kaavamaisesti ajatellen naisen näköisiltä, ovatko he nyt naisia vai transnaisia?»

Sinällään hyvä pointti, että se on vielä epävarmempaa kuin mieheksi tai naiseksi luokittelu ja biologisen naisen luokittelu transnaiseksi luultavasti aiheuttaisi kertaluokkaa pahemman mielen pahoittamisen.

Naisilla, transnaisilla ja transvestiittimiehillä ei sinällään välttämättä ole juurikaan ulkonäköeroa, mutta jälkimmäisten kutsuminen naisiksi saattaisi epäilemättä myös olla loukkaavaa. Tosin, ehkä voidaan olettaa, että ovat ottaneet tietoisen riskin.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #12

"jälkimmäisten kutsuminen naisiksi saattaisi epäilemättä myös olla loukkaavaa"

Mun ymmärtääkseni ei ole.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #12

Lääketiede on joskus aikanaan ajatellut, että on mielekästä korjata mieltä kehon mukaiseksi. Kokemukset ovat olleet hoidollisesti epäonnistuneita ja hoidettavien kannalta katastrofaalisia. Grönroos tämän perusteella toivon mukaan ymmärtää, että kuvattu hoito ei ole nykyisessä lääketieteessä vaihtoehto ja se mainitaankin transhoitojen maailmanlaajuisissa hoitosuosituksissa sopimattomana ja epäeettisenä.

http://transtukipiste.fi/wp-content/uploads/2018/0...

”Niinpä, sen vuoksi en myöskään näe perusteltuna, että monimuotoinen käsite monopolisoidaan identiteettiin perustuvalle näkökulmalle. Toki niin voidaan tehdä sellaisissa asiayhteyksissä, joissa muut näkökulmat eivät ole kovin merkittäviä.”

Ihmisen elämän kannalta identiteetti ja sen oikeuttava juridinen sukupuoli ovat keskeisiä, siksi myös ne asiat ovat olennaisimpia puhuttaessa ihmisen oikeudesta yhdenvertaiseen elämään. Muut tasot ovat taustalla muodostamalla osaltaan kokonaisuutta. Tätä eivät useinkaan huomaa ne, joilla tämän asian kanssa ei ole ongelmia.

”Minusta transnaisen pitää myös kyetä sietämään sitä, että häntä kutsutaan transnaiseksi.”

Kyse ei ole kielellisestä roolileikistä vaan ihmisen oikeudesta olla oma itse. ”Transnainen” on useille lähes ok, mutta monille se on vähän sama kuin puhuttaisiin syövästä selvinneistä naisista alinomaa ”syöpänaisina”.

”…pitääkö sitä kaikissa tilanteissa vaatia juuri oman identiteetin mukaan, on myös vähän ongelmallista.”

Blogin perusviesti on, että voisi olla ihan kiva, että ihmisiä kutsuttaisiin oman sukupuoli-identiteetin mukaisesti… Olen elänyt ympäristöissä, joissa sellaisen suhteen ei ole mitään ongelmaa ja käytännössä ihmiset usein tyystin unohtavat, että jollakin lähimmäisellä on tällainen tausta - tottumuksessa on ihmeellinen voima!

Se ei tietenkään onnistu, jos asettuu tieten tahtoen poikkiteloin. Tuolloin voisi verrata uuden oppimisen ongelmaa siihen, että lapselle yhtenä päivänä sanotaan, että tästä lähtien on korjattava omat leikkikalut paikoilleen leikin jälkeen. Voihan sekin olla joskus ahdistavaa. Olen kuitenkin optimistinen ja uskon ihmisten useimmiten kykenevän omaksumaan uuden toimintatavan molemmissa tapauksissa – elleivät sitten ylitsepääsemättömät asenneongelmat ole esteenä sille.

”Naisilla, transnaisilla ja transvestiittimiehillä ei sinällään välttämättä ole juurikaan ulkonäköeroa, mutta jälkimmäisten kutsuminen naisiksi saattaisi epäilemättä myös olla loukkaavaa.”

Tarkoittaako Grönroos, että transvestiitit loukkaantuisivat siitä, että heitä kutsutaan naisiksi vai sitä, että heidän kutsumisensa naisiksi loukkaisi jotakuta toista? Voin kokemuksesta lohduttaa, että molemmat huolet ovat käytännössä turhia: Transvestiittimiehet ovat hyvinkin positiivisesti otettuja siitä, että heitä kohdellaan naisina, koska sellaisia he pukeutuneena kokevat olevansa. Tämän päivän naisliike taas ei 70-luvun tapaan halua rajata transvestiitteja joukostaan esimerkiksi ideologisin perustein.

Jasu L Vastaus kommenttiin #8

Kyllä kuule solut tekee melkoisia muodonmuutoksia sukupuolenkorjaukseen liittyvän hormonihoidon vaikutuksesta! Testosteronin vaikutuksesta esimerkiksi lihassolut kasvavat, karvatuppien kantasolut kasvattavat enemmän karvaa, jne.

Jos tarkoitat tässä sukupuolikromosomeja, niin tämä "yleinen luokittelu" tuppaa olemaan aistinvaraista. Uskoisin, että useimmat uuden ihmisen tavatessaan katsovat miltä hän näyttää ja kuuntelevat hänen ääntään sen sijaan että tutkisivat hänen DNA:nsa.

Ja ei, en halua pakottaa ketään yhtään mihinkään. Olen taistellut vuosia saadakseni olla oma itseni. Minut on yritetty tappaa sen takia että olen tälläinen kuin olen. Siksi minua ei voisi vähempää kiinnostaa, olenko jonkun Marko G:n mielestä mies, nainen, terminaattori vai porkkana.

Toimituksen poiminnat